Min första resa i år gick till Tallinn, den enda av de baltiska huvudstäderna som jag ännu inte hade besökt, och färdsättet var färja med ankomst torsdag förmiddag och avresa fredag eftermiddag. Jag var mycket imponerad av det jag hann se – staden var vacker och bjöd även på lite vinterkänsla med ett tunt snölager och snålblåst. Vi ägnade den mesta tiden åt Gamla stan; den välbevarade medeltida stadskärnan med gotisk arkitektur och kullerstensgränder, bitvis omringad av stadsmurar med sina runda torn. Allt var i perfekt skick, och jag förstår att det gjorts ansenliga ansträngningar för att renovera husen under de senaste årtiondena.
Rådhustorget
På Rådhustorget pågick en mysig julmarknad, med prisvärt hantverk, drycker och matvaror. En gigantisk julgran stod mitt på torget, och en sådan ska ha satts upp här första gången år 1441, som den allra första torggranen i Europa. Ja, Riga påstår sig ha satt upp sin i ungefär samma veva och bevisföringen är svår så här 578 år senare, så vi nöjer oss med att konstatera att traditionen är väldigt gammal! Torget har fått sitt namn av det gotiska rådhuset, som byggdes 1402-1404, och finns kvar i all sin prakt som norra Europas äldsta.
Rådhusapoteket
Raeapteek är ett apotek vid Rådhustorget som nämns i skrift första gången år 1422, men som hade startat något år tidigare. Häftigt, 600 år på samma plats! Mellan åren 1592-1911 drevs apoteket av tio generationer från samma familj; den äldste sonen fick föra traditionen vidare. Ett rum är avsatt till ett litet museum över forna apoteksvaror och redskap, men apoteket är fortfarande i drift och du kan till exempel köpa huvudvärkstabletter över disk. Vissa mediciner har dock utgått ur sortimentet; som ormskinn, fladdermusvingar och enhörningshorn!
Toompea
Toompea, eller Domberget, är den högre delen av Tallinns gamla stad och för att komma dit får man traska uppåt på långsträckta tvärgator eller ta den kortare vägen via trappor. Här finns en del utsiktsplatser där selfiesugna turister trängs i massor, och här ligger den pompösa Alexander Nevskij-katedralen med sina lökkupoler, som stod klar så sent som 1900.
Katariina Käik
Sankta Katarinas gränd är en pittoresk medeltida gränd, sevärd i sig. Men det som är extra spännande är att gränden hyser ett kvinnligt hantverksgille sedan 1995: Sankta Katarina Gille. I små lokaler utmed gränden görs och säljs glas, keramik, textil, lädervaror och smycken med mera till överkomliga priser. Vi köpte lite keramik.
Stadsmuren
Tallinns stadsmur är verkligen imponerande och ger karaktär åt staden! Hela tjugo torn och nästan två kilometer mur återstår av de ursprungliga fyrtiosex tornen och fyra kilometrarna stadsmur. En vacker port in i gamla stan är Viru-porten, en annan ligger i anslutning till det extra stora tornet ”Tjocka Margareta”.
Tallinn var en fantastiskt trevlig stad, och trettio timmar var alldeles för lite för ett besök. Speciellt som många av timmarna gick åt till att komma av färjan, hitta hotellet, checka in, sova (detta ofrånkomliga måste) och vara tillbaka på färjeterminalen i god tid innan avresa. Men vi gjorde vad vi kunde för att se och uppleva så mycket som möjligt! Förutom gamla stan hann vi bland annat med besök på marknad och konstmuseum och flera goda måltider, som jag återkommer till.
Så fint det ser ut! Jag har inte heller varit i Tallinn men det står definitivt på att-göra-listan, väntar bara på rätt tillfälle 🙂
Ja, Tallinn är ju både nära och fint! Bra restauranger också 🙂