Idag är det Sveriges dag! Är Sverige bäst? I dessa tider då kärleken till hemlandet riskerar att kapas av mörka krafter så vill jag ändå säga från hjärtat: Jag älskar Sverige! Sverige är vackert, Sverige är bäst! Det är en helt subjektiv känsla, precis som den man har för sina barn; de är mina barn, och de är bäst! Rent objektivt kan denna känsla alltid ifrågasättas och analyseras. Det är faktiskt otroligt vackert på många andra håll i världen, och när det gäller folk och kulturer finns det för- och nackdelar med alla. Så med ett mått av objektivitet och förstånd kan vi uppskatta hela världen, samtidigt som vår hembygd och vårt hemland har en speciell plats i vårt hjärta.

När jag ändå är på gång vill jag prata om svensk kultur. Den är nämligen också ifrågasatt: finns det någon sådan? Är Lucia diskvalificerad på grund av sitt sicilianska ursprung, och kåldolmen för sitt turkiska? Det är många som tycker i denna fråga, och andra som dissekerar frågan med vetenskaplig bevisföring. Jag tar till känslan igen; naturligtvis finns det en svensk kultur! Den finns i form av traditioner, sedvänjor, maträtter och kulturutövare. Kanske är det lättare för en utsocknes att sätta fingret på den, än för en hemmablind svensk: Watching the swedes

Det vanskliga ligger väl i att definiera EN svensk kultur. Den såg ju olika ut 1880, 1970, 2000 och 2018. Den följer inte heller nationsgränserna slaviskt. Det är troligt att två familjer på varsin sida Torneälven har mer gemensamt, än de på den svenska sidan med en Skånefamilj. Svensk kultur landar således också i en känsla; fredagsmys med tacos, På Spåret på TV. ”Blott Sverige svenska krusbär har!”

Här kommer ett urval av mina foton från Sverige:

Hållö, Västkusten

Funäsdalen, Härjedalen

Djurgårdsfärjan, Stockholm

Åsunden, Ulricehamn

Grövelsjön, Dalarna

Ölandsbron

Skärhamn, Västkusten

Högfjället, Sälen

Visingsborg, Visingsö

Mariestad, Vänern

Siljan, Dalarna