Vättern runt på cykel är inget för mig, varken fysiskt eller mentalt, men Vättern runt i bil är en lämplig helgutflykt från min bostadsort. Problemet är bara att det finns så många fina ställen att välja på utmed vägen! Här är del 1 av de nedslag vi gjorde:

Getingaryds camping

Jag och min dotter ger oss iväg fredag eftermiddag, och första stopp är Getingaryds camping, en mil norr om Gränna. En liten familjecamping ute på landsbygden, med en makalös utsikt över Vättern och fantastiska solnedgångar – har de lovat på hemsidan!

En kort gångväg nerför branten, och vi kommer ner till stranden och badbryggan. En fransk familj badar under mycket frustande och huttrande: ”Mon Dieu!” Det är nog högst 16-17 grader i vattnet så vi känner likadant, men biter ihop för att visa att det här är helt normalt för oss svenskar.

Sedan slår vi oss ner i campingstolarna framför vårt lilla tält, äter medhavd mat och dricker ett glas rosé. Långliggarna med små trädgårdar runt sina husvagnar har ockuperat de bästa platserna, men det finns utsikt så det räcker till oss också. Och där kommer den, solnedgången!

En trevlig camping, där det kostar 200 kronor att tälta en natt. Getingaryds camping får tre tält av fem möjliga i min campingrecension, med två extra stjärnor för utsikten ΔΔΔ** 

Länk: Getingaryds camping

Rökstenen

Lördag morgon bär färden vidare norrut längs Vättern, på turistvägen som är skyltad med vit blomma mot brun bakgrund. I Ödeshög svänger vi vänster mot Motala, och spontansvänger sedan höger på en mindre väg mot Rökstenen i byn Rök.

Den stora runstenen som skyddas av ett tak är troligen från 800-talet, och är med sina 760 runor den längsta runskrift som någonsin hittats. Texten är kryptisk och har tolkats på olika sätt, men de första raderna är odiskutabla: ”Till minne av Vämod står dessa runor, men Varin skrev dem, fadern, till minne av den döde sonen”. Varin hade mycket att säga, och skrev stenen full på båda sidor.

Alvastra klosterruin

Ute vid Motalavägen igen, och där ligger Alvastra klosterruin på motsatt sida vägen. Vi har fått fornminnesfeeling och svänger in där också. Alvastra kloster grundades 1143 av franska munkar, och klostret var i bruk till reformationen kring 1530. Nu återstår bara ruiner, men mycket ståtliga sådana. Den Heliga Birgittas man Ulf bodde på Alvastra åren före sin död och en period även Birgitta själv, och härifrån flyttade några av munkarna vidare och grundade Varnhems kloster.

Vadstena

En bit in på förmiddagen är vi framme i Vadstena. Vadstena är en liten stad med färre än sextusen invånare, men med ett antal pampiga byggnader. Vadstena slott till exempel går inte av för hackor, uppfört av Gustav Vasa på 1500-talet som försvarsanläggning. Här inträffade det så kallade ”Vadstenabullret” 17 december 1559, en dåtida skandal där en ung man ertappades inne hos Gustav Vasas dotter Cecilia, hafvandes näppeligen hosorna på. I nutid används slottets borggård för olika evenemang, och kvällens sådant är en utsåld konsert med Laleh.

I Vadstena finns också ett kloster, som grundades av Heliga Birgitta år 1384; ett område med många byggnader och en klosterkyrka. Nu finns här ett klostermuseum, och i det gamla nunneklostret drivs hotellverksamhet.

Vi passerar den lilla järnvägsstationen och den smalspåriga järnvägen, där en gul-orange rälsbuss från 1954 står parkerad. Nostalgi! Järnvägen öppnade 1874 som en förbindelse med stambanorna, och är nu det enda smalspåret som finns kvar i Östergötland. Verksamheten drivs av museiföreningen Wadstena-Fogelsta Järnväg och det är fortfarande möjligt att åka en kort tur med tåget, men vi nöjer oss med att titta.

Stadskärnan i Vadstena är mycket pittoresk, med sina trähus, kullerstenar och gränder. Vid torget ligger rådhuset från 1400-talet, med restaurangen Rådhuskällaren. Restaurangen har en fin uteservering och bra vegetariska alternativ, så vi bestämmer vi oss för att äta vår lunch där. Det är många gäster men också gott om personal, och vi får snabbt bord och mat. Jag äter stekt abborre med örtmajonnäs, sparris, fänkål och färskpotatis, en delikatess som man sällan hittar på menyerna!