Sötchock på safari

Sötchock på safari

… och en och annan fuling!

Skämt åsido… en del djur liknade gigantiska gosedjur eller framstod som charmörer med sina överdimensionerade ögonfransar, andra var mindre tilltalande. Men jag fascinerades av dem alla; mångfalden, artrikedomen, anpassningen och samspelet. En tillvaro på liv och död… där lejonen gick sida vid sida med antiloper och zebror, men i en ekologisk balans. Under tre dagar såg jag fler vilda djur än jag sett tidigare i hela mitt 50-åriga liv.

De tre nationalparkerna som vi besökte i Tanzania var Tarangire, Serengeti och Ngorongoro. På vems villkor sker safariturerna? Jag upplevde att vi var där på djurens villkor. Det var absolut förbjudet att lämna jeepen, och det var inte tillåtet att lämna ”vägarna”, det vill säga hjulspåren, och köra off road för att hitta djuren. Guiderna höll kontakt via kommunikationsradio och tipsade varandra, så när en leopard siktades nära en väg så samlades det ganska snabbt 7-8 jeepar utmed vägen. Vi fick våra foton innan leoparden spatserade iväg, som ”the coolest cat on earth”. Visst, kanske vore det ännu bättre om de blev lämnade helt ifred, men en reglerad safariturism är ändå en motvikt till markexploatering och tjuvjägare.

Här kommer en samling av bilder på några av djuren. Mina foton är tagna med en liten kompaktkamera, utan tillstymmelse till extraobjektiv eller andra finesser. Jag är helt enkelt en amatörfotograf med en amatörkamera. Med detta i åtanke tycker jag ändå att de är helt godkända, så ni förstår att vi kom nära djuren!

(Tidigare har jag skrivit om Evas Big Five och Sova på safari )

Gose-lejon… tänk att få klia den lite på magen!

Mungos, som förde ett fasligt oväsen

Impala-antilop med kid

Någon slags gam

Dik dik-antilop, världens minsta med en mankhöjd cirka 45 centimeter

En stor struts med en mycket liten hjärna

Giraff bland molnen

Babianfamilj -den lille hänger under mammans mage

”Zebran är ett randigt djur, ränderna går aldrig ur”

Vårtsvinsrace

Krontrana med punkig frilla

Leopard med rosa tunga

Spolformade flodhästar som är uppe och betar

Elefantfamilj… de små skyddas i mitten

februari 2013
2018-03-14T21:27:21+00:0014 mar 2018|2 Comments

2 Comments

  1. Jesper, The Biveros Effect 2018-03-15 vid 09:15 - Svara

    Riktigt fina bilder. 🙂
    Vi har varit på två liknande turer, med helt olika djurupplevelser. Fathala Wildlife Reserve i Senegal var häftigt, men samtidigt så var området litet och djuren hade inte mycket plats för att gömma sig från åskådare. Kul dock att de har återinfört arter som tidigare har försvunnit från landet. Häftigast var helt klart Etosha National Park i Namibia. Där var det mer som du beskriver det, att åskådarna har sina platser och får nöja sig med det som finns att se. Konstgjorda vattenhåll lockar dock fram de flesta djuren när torkan närmar sig. Så naturen är ändå till viss del påverkad.

    • Eva 2018-03-16 vid 11:24 - Svara

      Tack! Intressant att läsa om de parker ni besökt. Och ja, människan har ju varit inne och petat överallt, genom att skydda, jaga, utrota eller återinföra… så det enda man kan göra är nog att stötta de mest positiva krafterna/exemplen.

Lämna en kommentar