Resa ensam – coolt eller konstigt?

Resa ensam – coolt eller konstigt?

Snart bär det av på resa igen, ensam till Kina. Det faktum att jag reser ensam brukar generera kommentarer. Häftigt, modigt … men säkert är det några som tänker att det är lite konstigt också. Ibland dyker det upp diskussioner på sociala medier om att resa ensam eller inte, och några skriver med eftertryck: ”Det är mycket roligare att resa två. Att dela upplevelsen med någon”.

För mig framstår det som att de som svarar så har missuppfattat frågan. Det verkar såklart tokigt att lämna den perfekta reskamraten hemma och resa iväg ensam, bara för att (även om det finns fall då det skulle vara nyttigt för vederbörande). Jag ser det istället såhär: Om man har en drömresa, men stannar hemma för att ingen vill följa med, eller väljer omfattande kompromisser, som att åka på all inclusive-golfresa till Turkiet istället för att vandra till Machu Picchu i Peru, då finns det ett problem. Det sistnämnda exemplet är från mitt eget liv, och det blev ingetdera vid det tillfället utan istället en separation, och efter den så väljer jag mina egna drömmar.

Det är inte helt nytt för mig. Jag reste ”ensam” på gruppresor till Island och Nepal redan tidigt 90-tal. Min första helt ensamma egenplanerade resa gick till Japan nyår 2014, innan dess gjorde jag några resor som var delvis ensamma, delvis besök hos familjemedlemmar. Den allra första ”delvis ensam-resan” efter separationen var kämpig, inte tu tal om det, men jag kände mig så mycket starkare när den var genomförd.

Så nu kör jag! Ibland reser jag med familjen, som vandringen på Korsika; ett fantastiskt äventyr tillsammans med mina barn. Men oftast ensam, för jag känner ingen som vill rida i Kirgizistan eller backpacka i Sydamerika, inte heller vill jag övertala någon att följa med, eller agera reseledare för någon icke resvan utöver familjemedlemmar. Och när man blivit en van ensamresenär uppenbarar sig faktiskt många fördelar med arrangemanget!

Fördelar med att resa ensam

 • Du reser dit du vill och gör vad du vill.
 • Du äter, sover och vilar när du själv vill.
 • Du blir starkare av att fatta beslut och lösa problem helt själv.
 • Du får mer kontakt med andra människor när du reser ensam.
 • Du får förverkliga dina egna drömmar!

Nackdelar med att resa ensam

 • Du har ingen att dela minnena med.
  Äsch, nu finns ju Facebook, Instagram och bloggar. Här delas reseminnen med den som vill läsa! 
 • Det är känns obekvämt att äta ensam.
  Ja, det krävs en del träning för att känna sig bekväm. Fine dining går bort, istället blir det lite mer avslappnade restauranger med lite mer puls. Har de wifi kan man umgås med telefonen, och ibland har jag faktiskt hamnat i samtal med vilt främmande men trevliga bordsgrannar.
 • Du är ensam om något händer.
  Ja, det här är den enda nackdelen som jag oroar mig lite för, att till exempel bli allvarligt sjuk på ensam hand. Inget allvarligt har hänt ännu, värre än ett bortslarvat bankkort: Valutalös i Vilnius, och en matförgiftning i Mongoliet: Min bästa värsta reseupplevelse, där jag omhändertogs på bästa sätt av Nomadic Journeys personal. 

Nej, jag tycker inte att det är vare sig coolt eller konstigt att resa ensam, det är ett eget val som var och en måste göra. Kanske passar det mig extra bra, som har introverta drag och trivs i mitt eget sällskap. Men jag rekommenderar alla som vill, men inte vågar, att pröva på!

Vad har du för tankar om att resa ensam; coolt eller konstigt, för- och nackdelar?

2019-08-05T15:11:01+00:002 feb 2019|7 Comments

7 Comments

 1. Eva 2019-02-10 vid 10:27 - Svara

  Tusen tack för alla uppmuntrande kommentarer!

 2. Ditte 2019-02-05 vid 22:31 - Svara

  Jag har också rest en hel del på egen hand. och uppskattat det. Men även uppskattat att resa med maken. Men jag har aldrig då känt mig ensam. Så spännande med Kina! Har bott där och jobbat i nästan fyra år och rest runt mycket. Fungerat så bra. Men lite knepigt kan det vara att ordna med tågbiljetter om man inte talar kinesiska. Men hjälp finns alltid att få. Önskar dig en härlig resa.

 3. Johnny Friskilä 2019-02-04 vid 07:18 - Svara

  Har inte skrivit om det, vad jag minns, men den spontana tanken är ju att det är rätt så naturligt att resa ensam. Göra det en själv vill, inte behöva kompromissa osv. Visst finns det nackdelar, men så är det ju med allt annat i livet också. Nackdelarna får man helt enkelt ta.

 4. Ann-Louise Paulsson 2019-02-03 vid 22:06 - Svara

  Innan jag fick barn reste jag en del ensam i USA och trivdes mycket bra med det. Har också rest en del själv i jobbet och då gett mig ut på ensam sightseeing efter arbetsdagarnas slut. Privat åker jag mest med familjen numera, eftersom de vill följa med, men det finns några resmål som enbart jag vill åka till och då tvekar jag inte att resa själv.

 5. Brittis 2019-02-03 vid 09:28 - Svara

  Du är cool Eva! Roligt att läsa din blogg men jag är inte sugen på att resa ensam 😃 Ha en fantastisk Chinaresa.
  //Brittis

 6. Martin Johansson 2019-02-02 vid 16:10 - Svara

  Fantastiskt bra skrivet Eva! Jag känner mycket väl igen mig i det du skriver och jag får också en del frågor om detta. Jag tror att många skulle behöva prova på att resa ensamma och ta chansen att uppfylla sina drömmar och få känna hur man utvecklas och bli starkare som individ av att göra ett äventyr på egen hand.

 7. Pilla 2019-02-02 vid 13:20 - Svara

  Reser också en del ensam av samma anledningar. Åker gärna med folk också men skulle aldrig skippa något jag vill göra för att ingen vill följa med. Tror mest de som inte rest själva tycker det är konstigt – när man reser själv och vill träffa andra ensamresenärer märker man hur många det finns. Ha en underbar resa till Kina!

Lämna en kommentar