Ett museum med pelargoner, kan det vara något? Verkligen, det här är en riktig pärla! I museet, eller växthuset som man också kan kalla det, finns cirka 400 olika pelargoner: vilda arter, hängpelargoner, doftpelargoner, rosenpelargoner, dvärgpelargoner och många andra. Pelargoner är kulturhistoria; på de informativa skyltarna kan jag till exempel läsa att doftpelargonerna kom till Europa redan på 1600-talet, och till Sverige på 1700-talet. Vissa förädlade pelargoner, som stjärnpelargonen, anlände först på 1960-talet. Trädgårdstokiga England har naturligtvis haft ett finger med i spelet, och har tagit fram gruppen Engelska pelargoner. Mångfalden är fascinerande!

Engelsk pelargon ’Lord Bute’

Pensépelargon

Vild art Pelargonium gibbosum

Niklasdams Trädgård har även en liten plantskola med alla typer av trädgårdsväxter, och ett växthus där man kan köpa flera av de ovanliga pelargonerna som finns i museet. Beslutsångesten blir stor. När jag bodde i gammalt hus på landet hade jag en fin samling pelargoner, många gamla sorter som jag fått av tanter på bygden. De är tyvärr borta, både tanterna och pelargonerna, och där jag bor idag kan jag inte erbjuda växterna någon sval vintervila. Därför har jag valt mer ”året runt-växter”, men jag har ändå två doftpelargoner och en dvärgpelargon. De skira, vilda och ursprungliga arterna lockar mig mest nu, och i Niklasdam köper jag en vildart: Pelargonium cordifolium och en Pelargonium x blandifordianum album, som är en primärhybrid – alltså korsning mellan två vilda arter.

Mina inköp

I anslutning till växthuset finns ett mysigt café där det serveras mackor och gott fikabröd, och i vaserna på borden står pelargonblommor såklart! På området finns även ett galleri i Gröna Boden, som jag inte besökte. Niklasdams trädgård ligger cirka en mil norr om Kristinehamns centrum, skyltat från väg 26, och är helt klart värt ett besök om du är i trakten. Begränsade öppettider, så kolla upp innan du åker dit.

Länk: Niklasdams Trädgård