Fina Mougins på franska Rivieran… ett kärt återseende i somras. Välkommen med på en liten rundtur!

Sommaren 2018 rådde VM-feber i Frankrike. Bilflaggor fladdrade i fartvinden, saluter sköts så att fönsterrutorna skallrade, expediterna i bageriet hade franska flaggan målad på kinderna och i disken fanns fotbollstårtor i grön marsipan och kristyr. Så räckte det ända fram till seger också!

Jag är en anhängare av svenska systembolaget som institution. Men snackar vi rosévinshylla ligger de i lä, jämfört med en fransk matbutik. Så även när det gäller charmiga expediter. 

På lördagar står bröllopen som spön i backen uppe i gamla stan. Ett bröllop är i full gång inne i kyrkan, samtidigt som ett par köar utanför Musée Maurice Gottlob och den lilla vigsellokalen där. Och fransyskorna bangar inte för höga klackar, ens om det gör dem huvudet längre än brudgummen. Efter bröllopet kör hela följet iväg, och hänger på tutorna.


Det är motigt nu för gamle kommendant Lamy på övre bilden, född i Mougins 1858 och död 1900 under ett slag i Kamerun. Han gav namn åt Tchads huvudstad: Fort Lamy, men 1973 ändrades namnet till N’Djamena. Nu har hans staty förpassats från sin strategiska placering, in i en gränd, och istället har ett gigantiskt Picasso-huvud satts upp på hans plats, 2,4 meter högt och 500 kilo tungt. Nja, mer stil på kommendanten tycker jag.Gamla stan i Mougins är alltid full av konst, som ett spännande friluftsgalleri med överraskningar bakom varje gatuhörn. I år fanns 15 skulpturer med jeanstema runt om i staden, under namnet ”Bleu comme Jean” av artisten Tomek.