Vår heldag i Reykjavik i somras var efter mina mått oplanerad… vi skulle bara se på stan helt enkelt. Jag hade inte hittat några besöksmål med ”måste ses”-status, mer än Hallgrimskyrkan som är svår att missa. En kuriositet hade flimrat förbi i researchen; Reykjavik har förmodligen världens enda fallosmuseum. Nej, nej, nej. Inte min bild av en kul dag på stan.

Nationalgalleriet – Listasafn Íslands

Jag och sonen utgjorde förtruppen ut på stan, och när vi passerat Tjörnin, den lilla sjön i centrala Reykjavik, och vände in mot centrum igen stod vi framför det isländska Nationalgalleriet. Vi gick in och tog oss en titt. Där fanns en utsökt utställning av isländsk grafik, en permanent samling av isländsk konst i olika inriktningar och en utställning som uppmärksammade Islands hundraårsjubileum som suverän stat. Från 1300-talet fram till 1918 styrdes Island av Danmark, men Island fortsatte att kämpa för rätten till sin kultur och självständighet mycket längre än så. Utställningen visade bland annat foton från de tillfällen på 70-talet och fram till 90-tal, då Danmark återlämnade de medeltida nedtecknade isländska sagorna och andra historiska skrifter som de tidigare lagt beslag på. Några av skrifterna, handskrivna från 1200-1300-tal, fanns utställda i montrar. Intressant och lärorikt!

Nationalgalleriet

Fascinerande fotosamling av havererade fordon!

Reykjavik konstmuseum – Listasafn Reykjavíkur

Efter lunch blev det ytterligare ett kulturstopp. Reykjaviks konstmuseum ligger i ett före detta lagerhus i hamnen, och där var det modernt minsann! Jag är konstintresserad, men tycker att installationer och videokonst ofta balanserar på en tunn tråd mellan sevärt och kejsarens nya kläder. Här fanns bådadera. En slags svävande tandläkarstol under en härva av sladdar? Nja… Men videokonsten gick hem, trots att det sannerligen inte brukar vara min melodi. 13 stora skärmar filmade av någon som gick över Islands hedar och stränder, vilket gav en suggestiv känsla av att man drogs in i filmen. Jag gillade också fotoutställningen av isländska landskap, ett tacksamt motiv.

Reykjavik konstmuseum

Hehe… ifall ni är nyfikna på den svävande stolen!

Efter att ha insupit all denna kultur, och nästan svettats lite i den tjugogradiga värmen ute i solen drack vi drinkar på uteserveringen vid Apotek kök och bar. Happy Hour mellan 15.00 och 18.00 innebar halva priset, och en drink som inte var svindyr utan bara dyr! Maten såg också grymt god ut, men magen var mätt. 

Apotek Kök & Bar

Till höger min Rabberol: Aperol, rabarber, cava och sodavatten

Juli 2018