Researrangören heter Göteborgs Filmfestival, och de erbjuder över 450 unika resor både inom Sverige och till jordens alla hörn. Festivalen firar 40 årsjubileum i år, och hålls mellan 27 januari och 6 februari. I helgen har jag sett två filmer från Polen, två från Afghanistan, en från vardera Kina, Japan, Spanien och Argentina. Jag slog personligt rekord med fem filmer på en dag, och gjorde en fantastisk resa som innehöll skratt, lärdomar och även någon liten tår!

Är det bara konstiga filmer som visas på festival? Knappast. Här visas premiärer av filmer som med all säkerhet kommer att bli framgångsrika på de ordinarie biotablåerna; i år till exempel filmen som är gjord efter bestsellern ”Gatukatten Bob”. 2005 hade TV-serien ”Saltön” premiär på Göteborgs Filmfestival. Det året (och året därpå) jobbade jag som volontär på festivalen, och jag minns tumultet när västkustens saltaste gubbar som agerat statister försökte smita in i den redan fullsatta lokalen. Carin Mannheimer vankade runt utanför salongen, och frågade nervöst hur publiken verkade ta den. ”Skrattade de?”

Men ja… den som kräver en klassisk dramaturgi, snabba filmklipp och lyckliga slut får passa sig. De flesta filmerna är annorlunda. Många är roliga, spännande eller sorgliga, men en och annan kan vara långsam, rentav urtråkig, och inte så få har ett slut som knappast kan anses lyckligt. Kanske inget slut alls. Erfarenheten har lärt mig att exempelvis iransk film kan sluta mitt i en scen, och sedan är det upp till dig själv att gissa hur det hela slutade. En utmaning!

Festivalbesökarna har olika strategier för att välja film. Några väljer storfilmer av kända regissörer. Andra väljer helt slumpvis och hoppas på det bästa. Själv begränsas jag först och främst av dagarna, för mig är det helgerna som gäller. Sedan undviker jag alla filmer som har svensk distribution och riktar in mig på filmer som jag aldrig mer får chans att se. Bhutan, Nepal, Afghanistan, Marocko… film från sådana länder får min puls att stiga lite extra. Till sist återstår pusslet att få till en rimlig tid för förflyttning och matintag mellan visningarna. Filmerna visas på tolv biografer runt om i Göteborg, och biografen Draken vars vackra ridå syns på bilden ovan är naturligtvis en favorit. En andäktigt tyst biosalong med 700 förväntansfulla gäster är en upplevelse i sig.

Efter att det egna programmet är satt och biljetterna inköpta är det bara att påbörja resan.  Historia, socialrealism, humor eller mytologi, allt har något att lära oss. Nästa helg far jag igen!

januari 2017