Grasse klättrar på sidan av ett berg, med utsikt mot Medelhavet och flera hundra meters höjdskillnad från de lägre stadsdelarna till dess topp. Under de tjugo år jag besökt Mougins har jag aldrig varit i gamla stan i Grasse, trots att det ligger bara en dryg mil bort. Jag har passerat i bil på väg upp till Castellane och Gorges du Verdon, och jag har handlat på varuhuset Auchan och besökt parfymhuset Fragonard i utkanten av Grasse flera gånger. Men Grasses gamla centrum, nej. Så nu tog jag bussen dit för det facila enhetspriset 1,5 euro, för att utforska parfymens huvudstad.
Gamla stan i Grasse är väl avgränsad med endast svag lutning, och gågatorna är täckta av ett tak av rosa paraplyer – en i mitt tycke svårdefinierad kombination av smaklöst och jättemysigt. Här finns också ett torg med trevliga uteserveringar på rad, perfekt för en lunch efter parfymrundan.
Le Musée International de la Parfumerie (MIP)
Låt mig erkänna, parfym har aldrig varit ett stort intresse för mig. Mina flaskor räcker i åratal, med en lätt spray-dutt då och då. Men ändå; parfym är kulturhistoria, med ursprung i botaniken!
På Internationella Parfymmuseet finns allt att lära. Det finns två anledningar till att Grasse blivit hela världens centrum för parfymtillverkning. Den första är att staden historiskt varit ett centrum för garverier; alltså för beredning av skinn. Denna hantering luktade skunk, och på 1600-talet kom någon påhittig person på idén att lägga de illaluktande handskarna i bad av blommor för att ge dem lite mer väldoft. Utifrån detta utvecklades parfymerierna, som fick ett rejält uppsving på 1700-talet när överklassen ville dölja bristande renlighet med ljuva dofter. Den andra anledningen är att det lämpar sig extra väl att odla parfymväxter som jasmin, rosor, lavendel, mimosa och citrusblommor just här. De eteriska oljorna blir extra koncentrerade då växterna odlas i sol och värme, och dessutom skördas tidiga mornar.
På museet berättas också att användningen av parfymer är mycket äldre än så. Redan de gamla egyptierna destillerade dofter och framställde välluktande oljor. En annan intressant aspekt är parfymörerna, de så kallade ”Näsorna”, som arbetar med att komponera parfymer. De är personer med en slags superkraft; att känna igen och särskilja ett extremt stort antal dofter, där vi vanliga bara kan känna några få. Hoppas att ingen av dessa näsor drabbats av covid-19, som sägs skada smak- och luktsinne! Muséet ägnar också en hel del utrymme till design av flaskor. I dagens utbud gäller det att sticka ut, och skapa något eget med både doft och design.
Galimard, Molinard och Fragonard
Det finns möjlighet att besöka alla de stora parfymhusen i Grasse. Galimard, Molinard och Fragonard är de mest välkända, samtliga med en lång historia. Hos dessa kan du gå guidad vandring i historiska fabrikslokaler, shoppa eller kanske komponera din egen doft. Galimard är det allra äldsta, startat av Jean de Galimard år 1747. Molinard grundades 1849, och är fortfarande familjeägt. Namnsättningen av det tredje; Fragonard, skiljer sig åt från de andra. Det var nämligen Eugène Fuchs som startade parfymhuset 1926, men han gav det namnet efter Jean-Honoré Fragonard som var en konstnär som föddes i Grasse år 1732. Fragonard drivs nu av tredje generationen efter Fuchs.
I min värld är Fragonard mest känt. Jag har besökt deras lokal i utkanten av Grasse flera gånger, gått guidad visning och handlat i deras butik. Nu, i centrala Grasse, besöker jag deras klädbutik, deras heminredningsbutik och deras gamla fabrik med museum och försäljning. Mycket snygga saker, och helt rimliga priser på till exempel lyxiga tvålar.
La Villa Musée Jean Honoré Fragonard
Ett stenkast från Fragonard och parfymmuseet ligger Villa Jean Honoré Fragonard, ett hem från tidigt 1700-tal med målningar av nämnde konstnär. Detta museum var stängt för tillfället, och endast del lilla trädgården var öppen för besökare (utan kostnad).
Jardins du MIP
Kopplat till parfymmuseet finns också en slags botanisk trädgård, med inriktning på parfymväxter. Trädgården ligger några kilometer mot Cannes, i Moans-Sartoux, och jag besökte den för några år sedan. Kan vara intressant för den som vill följa parfymen hela vägen; från blomma till flaska!
Åh, personligen tyckte jag paraplyerna var supermysiga! Kan inte påstå att jag är särskilt intresserad av parfym jag heller, men det var intressant att få veta mer genom ditt inlägg 🙂
Tack! Ja, då säger vi det: mysigt! Hade svårt att bestämma mig 🙂