I morgon bär det iväg på trädgårdsresa till England, något jag verkligen ser fram emot. Jag ska besöka några av Englands finaste trädgårdar och även världens största trädgårdsmässa; Chelsea Flower Show. Biljetter är inköpta, rum är bokade och bekväma skor är nerpackade. Allt borde vara frid och fröjd.

Men… här uppstår en stor intressekonflikt. Mina två största intressen; att odla och att resa, är helt enkelt inte kompatibla. Speciellt inte i maj. Det är illa nog att åka bort vintertid, när mina 70 krukväxter ska ha en slurk vatten då och då. Nu pockar även tomat-, chili- och auberginplantor på uppmärksamhet, och tillsammans med de späda frösådderna behöver de daglig omvårdnad. Är det för varmt i uterummet ska det vädras. Blir det kallt ska det stängas till. Är det för torrt ska det vattnas, men inte för mycket…

Jag instruerar min noggranne husskötare, som jag vet brukar sköta detta exemplariskt. Under förra sommarens tre veckor långa resa var det EN planta som hade avlidit; en röd basilika utan allt för stort affektionsvärde. Under brottsutredningen gick det inte att bevisa om den dränkts, eller om den avlidit av torka och inte svarat på återupplivningsförsöken. Jag borde alltså vara lugn, men går ändå en extra runda och pekar på några växter. Frösådd Akleja från Mongoliet. Frösådd Manuka-myrten från Nya Zeeland. Jag artikulerar orden väl för att understryka deras betydelse i mitt liv. Jag har ju odlat fram de små liven!

Det är mitt i jaktsäsongen också. Efter den kalla och torra våren har det kommit lite regn och en värmebölja, och sniglarna har tittat fram. Husskötaren kan sträcka sig till att klyva den snigel som är fräck nog att krypa på plattorna runt huset, men den ambitiösa pyrschjakt som innebär att man snokar i trädgårdens ytterkanter, vänder på blad och stenar, den har jag inte lyckats delegera. Inte heller den dagliga patrulleringen av grässlänten, där sniglarna målmedvetet förflyttar sig från den skuggiga häcken till mer smakrika delikatesser.

Det är bara att släppa taget och åka, för att ge sig ut i världen och få ny inspiration. Det kan tänkas att en och annan fröpåse och planta hänger med hem, växter som behöver extra kärleksfull omvårdnad nästa gång det bär iväg!  

maj 2017