Det var en mäktig syn som inte liknade något jag sett förut. Som gigantiska molekylföreningar, som enorma bubblor som reflekterade solens strålar, låg de i det gamla dagbrottet i Cornwall. Det känns ynkligt att kalla dem växthus, de är hela biotoper med växter, djur och vattendrag, och ordet som används på den egna hemsidan är biomer.

Den tropiska biomen har en yta på 1,56 hektar och en höjd på hela 55 meter, och här huserar en hel regnskog i det varma och fuktiga klimatet. En slingrande gångväg leder upp till den högsta punkten där ett vattenfall kastar sig ner mellan bananplantor, palmer och tusentals exotiska växter, och här finns en luftballong som svävar över palmtopparna.

Medelhavsbiomen är på 0,65 hektar, och 35 meter hög, och har ett svalare och torrare tempererat klimat som lämpar sig för till exempel medelhavsväxter, växter från Sydafrika och ökenväxter. Här var det lite luftigare, med plats för en berättarhörna och en hel del dekorativa skulpturer bland växterna.

Biomerna ligger i en trädgård som fyller hela dagbrottet. Gångvägar letar sig upp för sidorna av brottet, som faktiskt levererade porslinslera in till mitten av 90-talet, och de högsta punkterna erbjuder en fantastisk utsikt över området. Bland växterna finns spännande konstverk, som det gigantiska biet som landat i rabatten, eller en skrotnisse med tänder av uttjänta datamöss!

Växterna har en inriktning mot nyttoväxter och bi-växter. Eden Project är nämligen inte tänkt som en skönhetsupplevelse allena, utan som en påminnelse om att vi i alla tider använt oss av växter, och är beroende av en rik biologisk mångfald. Som grundaren Tim Smit säger: ”We are a part of nature, not apart from nature”. Mycket på Eden Project handlar om förståelse för naturen, utbildning och sociala projekt, men det hålls även en och annan rockkonsert!

Tim Smit är nämligen ex-musiker, född i Holland och numera 60-plussare, och han flyttade ursprungligen till Cornwall för att skriva musik. Hans första projekt var att restaurera den förfallna trädgården Heligan; The Lost Garden of Heligan, och när detta mastodontprojekt var iland så vände han blicken mot det nedlagda kaolinbrottet någon mil bort. Även om båda projekten naturligtvis varit beroende av mångas arbetsinsats och massor av sponsorer, så måste man imponeras av att han gett sig i kast med det omöjliga, och lyckats övertyga andra. Som ett hedersbevis kan han nu titulera sig  Sir Tim Smit.

Eden Project är öppet så gott som dagligen, och ligger nära St Austell i Cornwall. Vill du veta mera, eller göra ett besök så finns all information på edenproject.com

oktober 2011

Jättebi

I regnskogen

Storytelling i medelhavsbiomen

Takarbete på gång

Skrotnisse

Fröställning på Titan Arum: Jätteknölkalla