Hofsnäs Herrgård ligger på ett näs mellan Yttre Åsunden och Torpasjön, knappt tre mil söder om Ulricehamn. Jag får åka några kilometer in i Tranemo kommun för att komma dit, men själva herrgården ägs av Borås stad vars kommungräns ligger några få kilometer västerut. Så kan det vara i gränstrakter.

En gång i tiden var detta en gränstrakt i ordets rätta bemärkelse; mellan Sverige och Danmark. Föregångaren till Hofsnäs byggdes som en befäst gård, men med åren förföll gården totalt och ett nytt hus byggdes på den gamla grunden 1854. Den byggnaden brann ner 1923, och året därpå stod Hofsnäs klart, som vi ser det idag. En tämligen modern byggnad alltså, i en vacker och historisk omgivning. På andra sidan Torpasjön ligger medeltidsborgen Torpa, där Gustav Vasa hämtade sin tredje och sista fru Katarina Stenbock.

Idag är Hofsnäs ett trevligt rekreationsområde som erbjuder mat, fika, boende, grillplatser, badplatser, gårdsbutik och konferensmöjligheter i en naturskön miljö. Så trevligt att man kan fråga sig varför det är tio år sedan jag var här sist? Kanske ligger det för nära mitt hem.

Torpanäsets naturreservat

Vi hade siktet inställt på Hofsnäs naturstigar i naturreservatet norr om gården. Hela naturreservatet är 159 hektar stort, och här finns en fin promenadväg utmed vattnet på båda sidor näset. Genom att vända över på olika ställen kan man anpassa sträckan till 1 kilometer, 2,6 kilometer eller 4,8 kilometer. Vi tog den längsta turen, och den var verkligen ”A walk in the park”. Lättgånget och vackert, med sjön på ena sidan och hagar och betesmarker med gigantiska lövträd på den andra. På många ställen är näset så smalt att man kan se vattnet på båda sidor. Här lever bland annat den sällsynta läderbaggen, en stor skalbagge som är beroende av gamla ihåliga lövträd.

Torpa skymtar på andra sidan sjön

Hofsnäs Bistro & Kafé

Hofsnäs har naturligtvis fått anpassa sig efter rådande corona-restriktioner, men bistro och café helgöppnade för säsongen den 13 februari 2021, och här finns gott om plats att sitta utomhus för den som vill. På söndagar serveras även Afternoon tea.

Jag valde under vånda mellan smörrebröd och räksallad från den lockande menyn, och salladen segrade. De i mitt sällskap valde spenatsoppa med arancini (friterade risottobollar) respektive flankstek med potatisgratäng. Vi var alla mycket nöjda, och spenatsoppan utnämndes till och med till ”mitt livs godaste”.  I glasmontern frestade maffiga bakverk, men för två av oss vägde tanken på de kalorier som vi promenerat bort tyngre. Endast en krönte lunchen med en rejäl bit moccatårta, som lätt hade räckt till tre personer!

Länk: Hofsnäs Herrgård