Nice är najs!

Nice är najs!

Nice är en trevlig stad! En storstad men ändå pittoresk, med ett stort utbud av muséer, butiker, restauranger och naturligtvis den långa stranden som flankeras av Promenade des Anglais. Jag kan börja med att avslöja stadens största nackdel enligt min mening: stranden är av kullersten, och extremt obekväm för både havsbad och solbad. Jag prövade en gång, och håller mig nu till Cannes mjuka sandstrand. Men jag tar gärna en tur till Nice, och här är några favoriter:

Gamla stan

I Nice gamla stad ligger bland annat Cours Saleya, ett marknadstorg inringat av vackra gamla byggnader. Här är det blomster- och grönsaksmarknad på dagarna, och uteserveringar på kvällstid. Två av mina favoritbutiker ligger vid torget eller strax intill: Moulin à Huile d’Olive Nicolas Alziari, med Frankrikes bästa olivolja i snyggaste flaskan, och Conserverie la Belle-Iloise; goda fiskkonserver och en burksamlares dröm!

Moulin à Huile d’Olive Alziari

Conserverie la Belle-Iloise

MAMAC

Denna förkortning står för Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain, alltså museet för modern och nutida konst. Gillar du sådant är detta ett givet val. Ja, det har hänt att jag har tittat på en konstinstallation och undrat om det är konst eller om hantverkaren glömt en hög med sladdar på golvet, men det finns andra utställningar som lämnat outplånliga minnen. De permanenta samlingarna är också sevärda, och museet ligger centralt och erbjuder fin utsikt.

Glad konst av Niki de Saint Phalle

Yves Klein: Blå, blåare, blåast

Musée Matisse

En bit upp i staden ligger Matisse-museet, en färgglad byggnad där stuckaturen på fasaden och de franska balkongerna är fejk, så kallat trompe l’oeil, målat på den släta väggen. Henri Matisse var bland de allra tidigaste modernisterna, och levde 1869 till 1954. I somras hade han fått dela utrymmet med Picasso, i en utställning där de båda herrarnas konkurrens och ömsesidiga inspiration avhandlades. Svårt att komma undan den där Picasso på franska Rivieran…

Musée Matisse

Vanligtvis mycket färg i Matisses målningar, men denna enkla teckning tyckte jag mycket om

Musée Chagall

Nästa stora konstnär visas bara ett kvarter från Matisse, i ett ganska litet men naggande gott museum. Vackra, drömska och färgglada tavlor målade av en mycket intressant människa. Marc Chagall var en judisk rysk-fransk expressionist som levde 1887 till 1985, och han upplevde både ryska revolutionen och andra världskriget. Han visades bland annat på nazisternas utställning Degenererad konst 1937, något som man i historiens ljus kan se som en ära.

Marc Chagall, med utrymme för fantasin

Och att bara flanera…

Place Massena

2018-08-23T08:15:38+00:0022 aug 2018|4 Comments

4 Comments

 1. Anette 2018-09-03 vid 12:20 - Svara

  Ah, vad kul att du visar bilder från Nice. Där är vi också emellanåt. Där finns mycket att se och göra.

  • Eva 2018-09-04 vid 09:04 - Svara

   Ja, en favorit bland flera på Rivieran!

 2. Ditte 2018-08-26 vid 15:58 - Svara

  Nice tycker jag också om men eftersom jag aldrig längre är på stranden så är det inga problem. Finns så mycket annat att se och göra. Och vi tar gärna en buss upp i bergen till St. Paul de Vence och andra små byar. Känner gen många av bilderna i ditt inlägg och nIvce var förr en stad som vi ofta besökte. Jag har pluggat franska i Aix en Provence och had edå stora möjligheter att titta närmare på Rivierans pärlor. Och det finns många.
  Tack för turen!

  • Eva 2018-08-27 vid 08:41 - Svara

   Visst finns det otroligt mycket vackert och kulturellt på Rivieran! Och gott att äta 🙂 Min bas är hos bror och svägerska i Mougins, också en pärla bland byar.

Lämna en kommentar