De vackra medeltida städerna och byarna ligger som ett pärlband utmed franska Rivieran, många befästa med en stadsmur och med bra utsikt åt alla håll för att vara beredda vid eventuella angrepp. De enda angrepp som sker nu för tiden är väl de från turisthorderna, men fransmännen hanterar det bra, de håller på sina traditioner och souvenirbutikerna lyser oftast med sin frånvaro.

En av dessa städer är Mougins, med ett vackert läge mellan Cannes och Grasse, och endast åtta kilometer från havet. Mougins är känt för sin gastronomi, konst och kultur och en air av lyx och flärd! Kommunen har 20 000 invånare och därmed ett antal nyare stadsdelar och villaområden… men kärnan är fortfarande gamla stan; Vieux Village. Den ligger på en kulle med utsikt mot medelhavet, och har en snäckformad stadskärna där man lätt tappar orienteringen. Nu är detta inget stort problem, för avstånden är korta och man kommer alltid tillbaka till utgångspunkten. Mitt i byn ligger, som sig bör, kyrkan: St Jacques Le Majeur, där det årligen anordnas en orgelfestival med kyrkomusiker från hela Frankrike. Kyrkorgeln ska tydligen vara något alldeles extra, och jag är benägen att hålla med efter att ha bevistat en konsert. Bach på orgel har samma tryck som vilken hårdrockskonsert som helst, även om ingen headbangade…

Gamla stan används ofta som ett utomhusgalleri, med både tillfälliga och permanenta utsmyckningar som spännande överraskningar under en vandring i gränderna. I gamla stan finns också inte mindre än tre museer: först det trevliga lilla kommunala museet, och sedan har vi fotografimuseet med temporära fotoutställningar och en stor permanent samling av foton på Picasso, tagna av fotografen André Villers. Pablo Picasso, konstvärldens supernova, har nämligen en stark koppling till Mougins. Han bodde här, i en villa nära kapellet Notre-Dame de Vie, de sista tolv åren fram till sin död 1973.

Det tredje museet är Mougins museum för klassisk konst. Det hyser en brittisk affärsmans privata samling… och då talar vi inte om någon frimärkssamling precis. Här finns egyptiska, grekiska och romerska antikviteter, varvade med modern och nutida konst som inspirerats av antiken. En fantastisk utställning koncentrerad i fyra små våningsplan, där allt är av yppersta kvalitet. Jag älskar mixen av klassiskt och modernt!

En kändis med svensk anknytning som bodde i Mougins i många år var Tore Wretman, en pionjär inom svensk gastronomi, vilket leder mig in på en av stadens största tillgångar; restaurangutbudet. Det finns ett oräkneligt antal bra restauranger i närområdet, och extra många är de i gamla stan. Hit åker folk från hela regionen för att äta söndagsmiddag i en mysig miljö! Jag åt en av mitt livs allra bästa måltider på L’Amandier de Mougins. Fem delikata rätter med lite extra små godsaker vid sidan om till priset av 55 euro, och på köpet en fantastisk utsikt från uteterrassen.

När jag behöver röra på mig efter all god mat kan jag ta en promenad till naturområdet kring Lotusdammen i Mougins; l’Etang de Fontmerle. Den dåvarande markägaren planterade in lotusen för drygt 60 år sedan, och planteringen i dammen har sedan utvecklats till den största i Europa. Efter att ha sett både knoppar och fröställningar flera gånger så lyckades jag faktiskt pricka in blomningen i juni år 2015, förmodligen för att den var ovanligt tidig det året. Dammen är också fylld av andfåglar, som stortrivs bland de skyddande lotusbladen.