Vad är det för mat vi äter, och hur har djuren det? Den frågan är högaktuell, i och med debatterna om miljö, djurskydd, antibiotikaresistens och tillsatser i mat. Fram tills för drygt tjugo år sedan var Wapnö strax utanför Halmstad en konventionell gård som skickade iväg alla sina produkter till förädling, utan någon som helst kontakt med slutkonsumenten. Idag är de en mycket publik anläggning, som jobbar för att skapa ett ekologiskt kretslopp och visa konsumenterna matens ursprung.
Från korna får de kött och mjölk, och de har ett eget mejeri trettio meter från mjölkningen. Morgonens mjölk kan nå butik innan lunch! De odlar spannmål, frukt och grönsaker, och det finns hönor som ger ägg och bin som ger honung. En del av spannmålet bryggs till öl i det egna bryggeriet, livsmedelsprodukterna säljs i gårdsbutiken och i restaurangen serveras nästan uteslutande egna livsmedel. På gården finns också en biogasanläggning som levererar el, värme och kyla till gårdens byggnader, inklusive växthus och mejeri, och den rötade gödseln hamnar sedan på åkrarna.
Wapnö är närapå självförsörjande, ungefär så som det fungerade förr i tiden. Jag förstår att det är en affärsidé nu, men en mycket bra sådan! De har registrerat varumärket härodlat, för att markera att de tar närodlat ett steg längre, och de möter sina kunder genom gårdsbutiken, mässor och andra evenemang, och som matgäster, festsällskap och konferenser. Själv var jag på en resa med jobbet, där vi övernattade i gårdshotellet; enkla men trevliga rum i en ombyggd lada. Maten serverades i slottets vackra salar från 1700-talet. Allra mest uppskattade jag den fantastiska frukosten med Wapnös egna bröd, ostar, charkuterier, yoghurt, kvarg, müsli, äppeldricka och ägg. Spännande också att pröva en av ölen med säsongens smaker: Saison tomat. Ölen var god men smaken av tomat var knappt kännbar. Saison grönkål var slut, det måste ha varit en rykande åtgång!?
Lite fakta: Wapnö AB sysselsätter 85 personer. Gården är på cirka 3000 hektar och har 1400 mjölkkor och ännu flera kvigor och kalvar. Djuren går ute på sommaren, och i lösdrift resten av året, och mjölkningen sker i en så kallad karusell där korna åker ett varv medan de mjölkas. I stallarna finns stora roterande borstar som korna kan gå till när det kliar på ryggen. Finns de i mindre modell måhända?
Läs mer: Wapnö Gård
Lämna en kommentar