I maj är det dags att försöka förverkliga planer, drömmar och förhoppningar, och det är rivstart i trädgårdsarbetet. Allra helst som det i år var rejält kyligt i april, och inte så lockande att förarbeta något ute. En vecka in i maj kom några varma dagar, och arbetet kunde dra igång för fullt. Potatisen är i jorden, gräset är klippt och bredare rabatter grävda.

Sippor: en vinröd backsippa, Anemone nemorosa ’Lismore blue’ och längst till vänster ’Vestal’

Hanami

Jag drömmer om att uppleva en riktig Hanami på plats i Japan någon gång, men i nuläget får det bli på hemmaplan och det duger gott. Under några dagar då prydnadskörsbäret – Prunus ’Accolade’ blommar så är hon verkligen primadonnan i trädgården, uppseendeväckande vacker tills blombladen dalar ner som ett rosa snöfall. Jo, trädet är vackert året om, men själva blomningen ska påminna oss om det korta, vackra och förgängliga livet. Hanami swedish style kan firas med fika, eller som i år grillpremiär.

Erythronium ’Pagoda’

Bellevalia pycnantha – sorghyacint. Den ljusa med sortnamnet ’Green pearl’

Trädgårdsbesök och inköp

I början av maj var jag på trädgårdsbesök i Nyhagens Trädgård i Berghem, söder om Kinna. Där finns en stor privatträdgård, men ägarna har också en liten plantskola med lite ovanligare växter och försäljning av keramik. I trädgården och plantskolan var magnoliorna på gång med sina uppseendeväckande blommor, marken var täckt av lökväxter och humlor och bin surrade lycksaligt.

Jag har också besökt Cramers blommor i Hillared, Rångedala Plantskola och fått två beställningar via nätet, och med detta har trädgårdens växter utökats med ett japanskt olvon, en magnolia och ett kvittenvide, samt tio-femton nya perenner. Allt har inte funnit sin plats ännu, här finns alltid ett stort gäng växter i pipeline för att placeras ut.

Flower power – Magnolia i Nyhagens Trädgård

Prakttandrot – Cardamine waldsteinii. En sådan liten planta fick följa med hem.

Trädgårdens sittplatser

”Det är viktigt med många sittplatser i en trädgård, där man kan stanna upp, koppla av och njuta”. Jo, tjena! Jag har verkligen försökt att sitta och njuta. Men då ser jag bums något som ska göras, ett ogräs som ska upp eller en blomma som måste beskådas på närmre håll. Jag sitter ner i uterummet med mat, dryck och kanske något att läsa, för övrigt njuter jag bäst på stående fot.

Men skam den som ger sig. Nu har jag köpt en bänk som ska stå vid gaveln i sydvästligt läge, med sol från middagstid till kväll. Där ska jag sitta och titta på när jordgubbarna mognar och när grönsakerna växer i odlingslådorna. Med ett glas rosé kanske jag blir kvar i hela tio minuter!

Snigelparty med olyckligt slut

Gemsrot – Doronicum orientale, eller vårkrage som jag tycker är ett vackrare namn, är en osedvanligt vanlig och lättskött perenn som inte gör mycket väsen av sig. Jag tycker att den är fin när den blommar med sina gula solar tidigt på säsongen. Men i min trädgård har den fått en uppgift större än så. Den är fångstgröda för sniglarna, som står beredda att ta det stora språnget i maj.

Sniglarna älskar vårkragen. De har snigelparty i plantan, snaskar på bladen och klänger i blommorna för att komma åt de delikata kronbladen. Men de leker med döden, för där kommer jag och plockar dem med en stekpincett för avlivning utan pardon. För varje fångst minskar antalet framåt sommaren med flera hundra, den frodiga vårkragen tål att naggas på och mer ovanliga växter har större chans att klara sig undan.

Jakten på den försvunna rödlöken

Trädgårdsodling är superhett! Hur hett insåg jag när jag skulle köpa sättlök. Den röda sättlöken var slut. Slut på ICA Maxi, slut i trädgårdsbutiken, slut på Granngården och slut i välsorterade Rångedala Plantskola. Jag kände paniken stiga. Skulle jag bli utan egenodlad rödlök för första gången på trettiofem år? Det fick bli en tur på tre mil till Cramers, en sista chansning. Där fanns det. Hurra!