Vem har inte drömt om att bo i ett träd? Ja, kanske inte den som lider av höjdskräck. Jag har aldrig haft någon riktig trädkoja, men lyckades i barndomen klättra upp i några träd och se världen från ovan. Det är något med perspektivet, och känslan av samhörighet med naturens bjässar. Nu hade jag bokat en övernattning i Islanna Trädhushotell, en överraskningsresa med barnen i den ljuvaste lövsprickningen i maj.

Islanna ligger en mil nordväst om Falköping, bara några kilometer från Hornborgasjön. Här har paret Ann-Charlotte och Bosse byggt upp en verksamhet med café, bageri och två trädhus att hyra. Det jag hyrt heter Sjunde himlen, det låter lovande! Framme på gården fanns nyckeln i ett nyckelskåp, och vi traskade iväg till vår boning för natten.

Det första trädhushotellet Andrum byggdes 2004, och blev så pass populärt att det så småningom byggdes ännu ett. Andrum är en typisk svensk röd stuga, medan Sjunde himlen är ockragul med snickarglädje, inspirerad av grosshandlarvillorna i bland annat Hjo, gamla Linköping och Mössebergsparken i Falköping. Lite Villa Villekulla-vibbar också, tycker jag.

Vägen till trädhuset

Sjunde himlen – sex-sju meter upp i luften, mellan två ekar

Inomhus

Huset är lika mysigt inuti som utanpå. En genomtänkt inredning med behaglig färgsättning målad i äggoljetempera, och med fina textilier. Det finns inga kokmöjligheter, utan man måste antingen åka iväg för att äta kvällsmat eller ha matsäck med. Vi hade lunchat på restaurang tidigare på dagen, och hade kvällsmaten med oss i en kylbox. Den åt vi på verandan utanför huset, medan kvällssolen silades mellan ekens grenar och fåglarna försökte överrösta varandra med kvitter, hoande och sång om vartannat.

Konstruktionen är mycket stabil, men man kan ändå förnimma en viss rörelse i byggnaden när någon till exempel går i trappan. I rummet finns en dubbelsäng och två extrasängar. Det finns inget rinnande vatten i stugan, utan det är kanna och handfat som gäller för tvätt. Och toaletten? Två trappor ner på första avsatsen, en mycket prydlig torrtoalett med någon slags sluten behållare.

Matplatsen i tornrummet

Tvättkommoden

En korkek? Så synd att champagnen inte var mogen ännu!

Solen går ner

Frukost

Efter en god natts sömn, behagligt uttröttade av dagens vandring, så var det uppstigning klockan åtta. Klockan halv nio anlände frukosten, i en korg som vinschades upp till trädhuset. Nybakat bröd som fortfarande var varmt, flera olika pålägg, kaffe, juice, kokta ägg, yoghurt, fruktsallad, müsli, liten kaka… allt man kan önska sig!

Vi gick förbi Andrum, det andra trädhuset

Det här är en av mina dyrare övernattningar, jag som alltid brukar boka billiga vandrarhem. Men värt varenda krona enligt mig.

  • Det är unikt – Det finns ett och annat trädhus i Sverige, men ingen mer grosshandlarvilla.
  • Det är lekfullt – ett ställe att bejaka sitt inre barn och njuta av äventyret!
  • Det gynnar landsbygdsföretagande – en kreativ idé för att utveckla möjligheten att försörja sig på landsbygdsturism.
  • Det genomsyras av miljötänk – ekologiskt, närproducerat och energisnålt.
  • Det ligger mitt i Västergötland – ett ofta förbisett turistmål. Om det är säsong kan du passa på att titta på tranor vid Hornborgasjön. Det finns ett trevligt ställe att äta på ganska nära: Löfwings Ateljé och krog (kolla öppettider). Varnhem och Kata gård är också värt ett besök, och många andra platser. Vi började dagen med att åka ytterligare norrut till Kinnekulle, som är överjordiskt vackert i maj.

En härlig utflykt!

Länk: Trädhushotell Islanna