Under veckan som gått har jag rest i mina hemtrakter, på en studieresa till framgångsrika exempel på landsbygdsföretagande och lokalt engagemang. Samtliga ligger i Sjuhäradsbygden, i kommunerna Herrljunga, Ulricehamn och Tranemo, och utgör förstklassiga besöksmål. Välkomna hit!

Crea Diem – bokkaféet i Od

Bokkaféet är beläget i en idyllisk röd stuga med glasveranda, strax intill den medeltida kyrkan i Od, och har flera ben att stå på: bokhandel, servering av fika och enkla goda rätter, turistinformation och evenemang som till exempel utställningar, bokmässor och föreläsningar.  Verksamheten har varit igång sedan 2003, och har växt efter hand. De har nu öppet mellan mars och december, med de mest generösa öppettiderna under högsommartid. Mysigt och genuint!

Hemsida: Crea Diem

Bokkaféet i sommarskrud

Interiör

Gäsene Mejeri

Gäsene Mejeri grundades 1931 och ligger i Ljung, Herrljunga kommun. Deras ostar är lysande exempel på lokalproducerade livsmedel; all mjölk till osten levereras av 24 mjölkgårdar som ligger inom en radie av 2,5 mil från mejeriet. Under studiebesöket fick vi se osttillverkningen, från det att mjölken ystades i rostfria tankar till dess att trinda ostar rullade ut på bandet, paketerades och lagrades. Vi besökte också den största mjölkleverantören några kilometer därifrån, med 550 mjölkkor. Ostbutiken är öppen för alla, med ost och andra delikata produkter, och möjlighet till provsmakning.

Hemsida: Gäsene Mejeri

Ostprovning i butiken

Logga och osten Bondmoran

Årås Kvarn och vandrarhem

Årås Kvarn drivs av en bygdegårdsförening, och innefattar nu samtliga byggnader på det gamla anrika säteriet i Kölingared. Den nuvarande verksamheten startade på 80-talet, då kvarnen renoverades till en bygdegård som inrymmer samlingslokaler, pub och kök. Kvarnen är flitigt använd till konstrundor, pubkvällar, julmarknad och privata evenemang.

På 90-talet införskaffades de två röda flygelbyggnaderna. De renoverades och är nu ett STF-anslutet vandrarhem, med pittoreska rum som anknyter till historiska personer som verkat på säteriet. Det senaste tillskottet är själva säteribyggnaden, som är i behov av omfattande reparationer. Det arbetet pågår nu för fullt. Årås ligger mellan sjöarna Jogen och Vållern, och i området finns fina vandringsleder.

Hemsida: Årås Kvarn

Årås Kvarn

Vandrarhemmet på Årås

Årås Säteri

Glasets Hus i Limmared

I Limmared ligger landets äldsta glasbruk som fortfarande är i drift; grundat 1740. Glasbruket gör nu förpackningsglas, och den mest kända produkten är den ikoniska Absolut-flaskan.  Glasets Hus invigdes 2012 och har starka kopplingar till glasbruket, med en permanent utställning av brukets historia och produktion. Det är också ett i högsta grad levande hus med glasblåsning, förstklassiga utställningar och evenemang, och en fantastisk kafé- och restaurangverksamhet.

Limmared har även profilerat sig som ett antikmecka, med cirka 14 butiker utmed huvudgatan som spänner över en skala från loppis och retro till antikhandel. Öppet tisdagar och lördagar.

Hemsida: Glasets Hus

Hemsida: Antikrunda

Museum i Glasets Hus

Aktuell utställning

oktober 2017