Hidcote Manor är en av Englands mest kända trädgårdar, skapad av Lawrence Johnston, en tillbakadragen brittisk major som levde 1871-1958. Vad som inte är så känt är att han även hade en fantastisk trädgård i Frankrike, strax utanför staden Menton på franska Rivieran. Lawrence Johnston köpte huset med de terrasserade sluttningarna i Menton 1924, och det sägs att en anledning var att han ville komma bort från sin dominanta mor som styrde sin då 53-årige son med järnhand, bland annat genom att förvägra honom tillgång till arvet efter sin bortgångne far.

En annan orsak kan ju ha varit klimatet… som de flesta trädgårdsodlare hade han en längtan efter det exotiska, och han köpte eller hämtade själv hem plantor från Asien, Afrika och Sydamerika på växtsamlarresor. För oss svenskar är olivträd, bougainvillea och citrusträd exotiskt nog, men här blommar fortfarande många rariteter från Sydafrika och andra länder. Trädgården är mycket vacker och indelad i olika rum uppför sluttningen, med branta trappor och en vacker utsikt uppe på toppen.

Före sin död 1958 hade Lawrence Johnston testamenterat Serre de la Madone till Nancy Lindsay, dotter till hans goda vän och trädgårdskollega Norah Lindsay, men hon fortsatte inte att utveckla stället som han hade avsett med arvet. Det såldes vidare vid flera tillfällen, och förföll med tiden. Först 1999 köptes egendomen av Conservatoire du Littoral (ungefär ”kust-konservatorerna”) tillsammans med några andra finansiärer, och de påbörjade ett arbete med att restaurera trädgården. Nu är den öppen för besök alla dagar utom måndagar och i november-december månad. Kanske passar ett besök i februari, som du kan kombinera med Fête du Citron i Menton!

Hemsida: Serre de la Madone … det finns en engelsk flagga nere i vänstra hörnet, som förenklar för icke fransktalande!

 mars 2012

Huset från paviljongen

Putti

Någon slags callistemon?

vy i utkanten av Menton