Den femte februari 2019 gick vi in i Grisens år, enligt den kinesiska astrologin. Det kinesiska nyåret följer månens faser, och det exakta datumet ändrar sig därmed från år till år likt påsken. Grisen är det tolfte och sista djuret i kinesiska horoskopets cykel, som består av råttan, oxen, tigern, kaninen, draken, ormen, hästen, geten, apan, tuppen, hunden och grisen. Enligt en legend avgjordes den inbördes ordningen genom en simtävling över en flod, och grisen valde att äta middag och ta en tupplur innan han simmade över!
Vart jag går i Beijing ser jag grisdekorationer, och det är uppenbart att astrologin är en stor sak i Kina. Den anses påverka hur året blir; grisens år förknippas med ärlighet, förnöjsamhet, tålamod och omtänksamhet, överflöd och glädje. Den ska också påverka din personlighet utifrån vilket år du föds, och när drakens år infaller ses en uppgång i födelsetalen, eftersom det anses som det allra mest framgångsrika djurtecknet. Själv är jag kanin. Och vädur – en vädurskanin!?
Vid nyår gäller det också att skrämma bort de onda andar som dyker upp, och det finns några saker som de avskyr: färgen röd, smällare och fyrverkerier. Hela Beijing är fyllt av röda lyktor och andra röda dekorationer, men smällare och fyrverkerier är förbjudna inne i staden sedan några år tillbaka, på grund av luftkvalitén.
Mitt kinesiska nyår
Min kinesiska nyårsafton börjar med en tur till Mutianyu, en del av den kinesiska muren. Där i Mutian-dalen, nedanför muren, smattrar smällarna med jämna mellanrum och de onda andarna tar till flykten.
På kvällen samlas vi i vandrarhemmets gemensamma lokal för att göra dumplings: jiaozi. Dumplings är vardagsmat men äts traditionellt på nyårsafton, för ett lyckosamt år. En klick fyllning av finhackat fläsk och lök läggs på en tunn degplatta, som sedan ska nypas ihop med veckad kant. Efter en kort introduktion kämpar jag på, det går bättre och bättre och jag vågar mig på att ta lite mer fyllning efter hand. Runt bordet finns också gäster från andra delar av Kina, en tjej från USA och två killar från Italien (som gör några ravioli istället).
Efter en stund kommer våra dumplings tillbaka, tillagade, och efter att vi ätit dem går vi över till Hot Pot, en slags buljongfondue där ingredienserna kokas; kött, räkor, svamp, tofu och grönsaker. Värdinnan har hänsynsfullt gjort en kryddstark buljong till kineserna från Sichuan och en mildare till oss västerlänningar. Problemet är att hitta just den matbit man själv släpper i buljongen, men det går väl jämnt ut på slutet. Ett gott handlag med pinnarna är avgörande för att kunna fiska upp något alls.
Värdinnan frågar om någon av oss fått nöten som hon lagt i en dumpling, som en extra lyckobringare. Det är lustigt med de likheter som finns över världen; mandeln i gröten, eller den franska Gateaux de Roi med en liten figur i som berättigar till titeln kung eller drottning för dagen. Vi frågar italienarna om de har något liknande och de tänker febrilt: Om någon får champagnekorken i huvudet när en flaska öppnas på ett kalas, så anses det extra lyckosamt!
Eluttaget fräser och puffar när två elplattor kopplas in i ett grenuttag, men efter lite trixande är det igång igen. Tur, för nu är det dags för drygt fem timmars nyårsgala på kinesiska statstelevisionen CCTV. Jag tittar en stund men tidsomställningen och murbestigningen tar ut sin rätt. Jag orkar inte vara uppe till tolvslaget utan kryper till kojs redan vid tio på kvällen, sover i elva timmar och är sedan redo för tempelbesök på nyårsdagen.
Lämna en kommentar