Akureyri är Islands näst största stad och ligger vackert vid vattnet, i norr längst in i Eyjafjörður. Silverplatsen innehar den trots det förhållandevis blygsamma invånarantalet: drygt 18 800 personer, men eftersom det inte finns några konkurrerande städer i närheten, och den besöks av en hel del turister, så är staden mycket välförsedd med både restauranger, museer och andra inrättningar. Här finns till exempel ett kultur- och konferenscenter, en botanisk trädgård, ett universitet, en 18 håls golfbana, två badinrättningar och minst sex olika museer. Både den botaniska trädgården och 18 hålsbanan är bland världens nordligaste (dock slagna av Tromsö). Det här var vår bas under fem dagar på Island och vi hann se en hel del, men naturligtvis inte allt. Jag blev väldigt förtjust i Akureyri!
Staden
I stadens turistbroschyr kan jag läsa att den norske vikingen Helgi Magri slog sig ner i trakten redan under 800-talet, men att namnet Akureyri dyker upp i handlingar först 1562. Den äldsta huset i Akureyri är från 1795, och staden har växt i årsringar, med hus i alla stilar. Det finns massor av fina hus i trä- eller plåtbeklädnad, många i klara färger och en del med snickarglädje. Speciellt i den äldsta delen av staden, som finns något söder om nuvarande centrum kring Hafnarstræti; en gågata med ett antal butiker, caféer och restauranger.
Hamnen
Hamnen är ett livligt område, nu för tiden med betydligt fler turister än fiskare. Här ligger Hof, det imponerande kultur- och konferenscentret med sin råa arkitektur, som även inhyser turistbyrån och en restaurang. Här avgår också turistbåtarna för valsafari och här lägger de enorma kryssningsbåtarna till och släpper ut sin stora last av rastlösa turister, som sprids över staden för att köpa souvenirer och islandströjor.
Kyrkan
Akureyrarkirkja är ritad av samma arkitekt som ritat Hallgrímskirkja i Reykjavik; Guðjon Samúelsson, och den invigdes 1940. Kyrkorna har uppenbara likheter; båda är föga insmickrande, snarare brutalt kaxiga, och sägs vara inspirerade av de basalt-pelare som finns i naturen på en del ställen på Island. Så väsensskilt från de snirkliga barock-kyrkor jag såg i Vilnius, men så rätt i denna omgivning! Kyrkan ligger på en höjd med branta trappsteg upp, och inne i kyrkan finns ett vackert votivskepp, ämnat att skydda sjömän i nöd.
Akureyri museum
Stadens konstmuseum var tillfälligt stängt för renovering, men stadsmuseet hade öppet och den trevliga damen i biljettdisken verkade entusiastisk över att finna en besökare som hängde på låset vid öppningsdags. Här fanns för tillfället tre utställningar. En med urgamla kartor över Island eller över hela Norden, en med Akureyri-scouternas historia och i nedre plan en permanent utställning över stadens historia. Det var den sistnämnda jag fann mest intressant, och trevligt framställd med många foton och små uppbyggda miljöer kring de olika temana.
Hemsida: Akureyri museum
Botaniska trädgården
En av världens nordligaste botaniska trädgårdar måste naturligtvis besökas, även om jag inte hade allt för stora förväntningar. Jag blev imponerad! Den var frodig, välskött och även pedagogisk i de delar som visade arktiska växter från Island och alpina växter från övriga delar av världen. Och efter sommarens torka i Sverige var det en lisa för själen att gå bland de meterhöga blommande perennerna.
Mat och dryck
Som matälskande resenär uppstod här en konflikt; jag ville pröva allt och äta allt, men tiden var begränsad, och med priserna på Island var det bra att varva restaurangmåltiderna med lite hemlagad soppa, pasta och nudlar. Jag tycker att balansen blev bra, vi åt en måltid om dagen på lokal och resten i stugan. Här är de matställen som vi hann testa i Akureyri: Kaffi Ilmur, Rub23 och Hamborgarafabrikken, samtliga med beröm godkänt! Jag återkommer med närmare presentationer. Maten till självhushållet inhandlades på Netto i köpcentret Glerártorg, en bra och välförsedd butik med allt från surhaj till ullgarner, och jag gjorde även ett besök i Vinbúðin, Islands motsvarighet till Systembolaget, för att köpa några burkar sommaröl från de lokala ölbryggerierna Víking och Einstök.
Musik
Några av oss passade på att besöka Græni Hatturinn, en mysig pub och dessutom Islands främsta musikscen utanför Reykjavik. Där spelade Góss, en trio med två gitarrer och två som sjöng. Jag skulle klassa musiken som visblues, och uppskattade den verkligen! De sjöng mest på isländska och hade fantastiska röster. Att jag inte begrep vad de sjöng om störde mig inte alls, däremot var det lite synd att man inte förstod mellansnacket, som alla andra kroggäster skrattade så uppskattande åt!
Hemsida: Græni Hatturinn (fast English-knapp saknas…)
Lämna en kommentar