Nu stundar en av årets mest traditionsfyllda högtider, och jag är inte den som förespråkar några radikala förändringar på julbordet. En del sådana har ändå smugit på oss under årens lopp. Ingen tycker om dopp i grytan eller pressylta… bort med dem. Dottern är vegetarian, och några sallader och köttfria rätter har lättat upp det tidigare blytunga utbudet.

Själv har jag sedan barndomen konsekvent undvikit sillsalladen, eftersom jag trodde mig ogilla den. Men förra hösten när jag var i Moskva så åt jag en ny rätt, mest för att den var så vacker och hade ett roligt namn: cеледка под шубой  eller ”sill i pälsrock”. Jag insåg att det var en typ av sillsallad och att den var fantastiskt god, så hädanefter skola detta vara min melodi! En given rätt på julbordet.

Sill i pälsrock

Ingredienser
• 3 stora potatisar, kokta, kylda, skalade och finskurna i stavar
• 4 stora morötter, kokta, kylda, skalade och finskurna i stavar
• 3 stora rödbetor; kokta, kylda, skalade och finskurna i stavar
• 2,5 dl majonäs
• 1 medelstor finhackad gul lök
• 4 filéer inlagd sill, finhackade
• 4 hårdkokta ägg, finhackade
• Svartpeppar
• Persilja eller dill att garnera med

Så här gör du:
1. Koka potatisen, morötterna och rödbetorna tills de är genomkokta, vilket tar olika lång tid. Potatisen och morötterna är färdiga före rödbetorna, så antingen får de fiskas upp eller kokas i olika grytor.

2. Skala grönsakerna medan de är ljumna, kyl och skär dem i tunna stavar i olika högar. Hacka sill, lök och kokta ägg i varsin hög.

3. Gör salladen i en liten rund bunke (eventuellt med lite plastfolie i som säkerhetsåtgärd för att den ska släppa när du senare vänder upp den). Bygg olika lager nedifrån och upp, och packa till dem mellan varven:

• Hälften av rödbetorna
• En tredjedel av majonnäsen
• Två tredjedelar av de hackade äggen och svartpeppar.
• Hälften av morötterna
• Hälften av den hackade löken
• En tredjedel av majonnäsen
• Allt av den hackade sillen
• Hälften av den hackade löken
• Hälften av morötterna
• Hälften av rödbetorna
• En tredjedel av majonnäsen
• All potatis

4. Kyl i kylskåpet minst 6 timmar. Vänd sedan formen upp och ner på ett fat, lossa försiktigt och voilá: potatisen hamnar underst och rödbetor överst!

5. Garnera med hackade ägg, lite majonnäs och dill eller persilja.
Ett alternativ är att göra portionsformar, och om du använder öppna ringformar får du helt enkelt bygga salladen från andra hållet, och börja med potatisen.

Sill i pälsrock i portionsstorlek