Julkrubbor har en väldigt lång tradition -den första ska ha skapats av Franciskus av Assisi år 1223. Den provencalska krubban har sin alldeles egna historia från sent 1700-tal: Under franska revolutionen stängdes de katolska kyrkorna, och det blev omöjligt att bygga upp de stora traditionella krubborna där till jul. En hantverkare från Marseille gjorde då några små figuriner som kom att kallas santons, ”småhelgon”, för att bygga upp en krubba i litet format istället. På den vägen är det. Santons kan vara allt från pyttesmå och målade till i dockstorlek med tygkläder, men den vanligaste modellen är nog den som är 7 centimeter, bränd i lera och målad. Det som är speciellt är också att den traditionella gruppen Jesus, Maria, Josef och de tre vise männen har fått sällskap av alla tänkbara karaktärer från en provensalsk by: bagare, fiskare, mjölkerskor, lantarbetare, präst, skollärare och många fler. I en fullständig krubba ska det tydligen finnas femtiofem olika figurer som representerar livet i byn.

Byn på kullen, i Mougins Lavoir

Min egen krubba

Visst är miniatyrlandskap fascinerande! Jag inspirerades av det stora landskapet med santons som byggdes upp till jul varje år i Mougins Lavoir, den gamla gemensamma tvättstugan som nu är utställningshall; byn själv i miniformat, jämte odlingar, skidbackar och så Jesus i stallets krubba såklart. Nere i Cannes fanns julmarknaden kvar ända till nyår, och jag köpte mina första santons där 2010: Jesus, Maria och Josef. Året därpå anslöt de tre vise männen, en åsna och ett får. Eftersom det här är ett rent hantverk är priserna därefter, minst hundra kronor kostar en figur, och de är stämplade med tillverkarens namn i botten. Sedan har samlingen byggts på under årens lopp, genom köp och gåva, och största problemet just nu är att jag behöver plats att expandera!

Första krubban 2010

Santons Richard

Vilken lycka när jag hittade en leverantör på nätet: Santons Richard, ett familjeföretag i Aix-en-Provence som tillverkat santons hantverksmässigt sedan 1968. Ännu har jag inte vågat beställa med leverans till Sverige, utan har fått dem levererade till min brors adress i Frankrike. Härifrån kommer brevbäraren, bagaren, de vise männens kamel, en herde, en kvinna med risknippe och de två boulespelarna.

Hemsida: Santons Richard

Facteur- brevbärare

Joueur de Petanque – boulspelare

Boulanger – bagaren

Musée du Santon Marcel Carbonel

Vid mitt besök i Marseille 2014 hade jag nosat upp ett santonmuseum på 49 rue Neuve Ste-Catherine. I museet visas julkrubbor från hela världen samt samlingar av gamla santons, men företaget gör också nya santons av högsta kvalitet. Som alltid var det otroligt svårt att välja, men en man, en kvinna och en get fick följa med hem. De två marseillaiserna  är nog mina absoluta favoriter, med sina uttrycksfulla ansikten.

Hemsida: Marcel Carbonel


Oops… hur hamnade denna på ett julkrubbemuseum?

Madame och Monsieur från Marseille

Framtida planer

Det här är en hobby med många möjligheter! Det gäller att bygga ett så vackert landskap som möjligt till de små figurerna, och endast fantasin sätter gränser. Lite byhus skulle jag vilja försöka få till.

Provence är fullt av santonmarknader vid juletid, och någon gång måste jag besöka Foire aux santons de Marseille som pågår från mitten av november in i januari, en marknad som funnits sedan 1803! Santon Richard har öppet för besökare, och skulle också vara intressant att se. En dos av jul året om!

I år vilar fåret vid en isländsk lavaklippa…

… och Tintin och Milou har nästlat sig in på ett hörn!