Gamla stan är utan tvekan Tallinns främsta sevärdhet, men när du har traskat genom varenda gränd, beskådat staden från höjden, tittat på alla torn och stadsmuren… vad är nästa steg? Här kommer tre tips för dig som gillar konst, marknader eller vintagemode!

För kulturknutten:

KUMU Konstmuseum

Muséet ligger i Kadriorg-parken, som är en sevärdhet i sig. Här finns Kadriorg-palatset som Tsar Peter den store lät bygga som sitt sommarresidens under 1700-talets början, men som nu fungerar som konstmuseum för internationell konst från 1500-talet och framåt. Strax ovanför palatset ligger en vacker byggnad i liknande stil (trots att den är byggd så sent som 1938); den estniska presidentens residens.

Vi traskade målmedvetet på uppför backen i snömodden, med siktet inställd på KUMU konstmuseum. KUMU är en supermodern byggnad som stod klar 2006, och här finns samlingar av estnisk konst från 1700-tal och framåt. Det här är ett museum i världsklass, både vad gäller lokal och innehåll. Vi började med den temporära utställningen Vilda Själar- Symbolism i baltisk konst, en samlingsutställning från de tre baltiska staterna som tidigare under 2018 visats på Musée d’Orsay i Paris. Underbara tavlor av talangfulla konstnärer som jag aldrig tidigare hört talas om. Jag fick en ny favorit på köpet, estländaren Konrad Mägi (1878-1925).

”Bondflicka” ca 1904, av Johann Walter, Lettland

”Skogsmotiv” 1913, Konrad Mägi, Estland

Efter denna utställning på andra våning gick vi upp till femte våning, för att jobba oss neråt. Längst upp visades nutida konst, inlett av en varningstext att somligt inte var lämpligt för barn. Äsch, det var inte farligt alls utan bara lite konstigt, och det är väl dagens barn vana vid? För min egen del: en del nutida konst gillar jag och en del gillar jag inte, en del tror jag mig förstå och annat förstår jag inte, men jag är medveten om att det är den moderna konstens uppgift att gå i frontlinjen och provocera.

På våning fyra tillbringade vi mycket tid. Där visades en permanent utställning med namnet Konflikt och Anpassning – Estnisk konst under Sovjeteran (1940-1991) och parallellt med konsten fanns den historiska och politiska aspekten. Utställningen var mycket intressant, och gav mig både ny kunskap och nya frågor. Det berättades om hippierörelsen som fanns som ett undergroundfenomen även i Sovjet, motarbetade av KGB som såg det som ett uttryck för västerländsk dekadens, och att Estland kallades ”Sovjets Väst” eftersom man där lättare kunde hålla sig uppdaterad om till exempel ny musik via utländska radiostationer. Och tavlan med Lenin, Stalin och estniska Röda Armé-soldater? Eh… kanske missade jag någon information här. Är det en historieförfalskning, eller var soldaterna tvångsrekryterade? Jag får läsa på mer. Våning tre med konsten från 1700-talet fram till 1945 hanns tyvärr inte med, men vi kände ändå att vi prioriterat det som intresserade oss mest.

”Tallinn brinner” 1988, Herkki Erich Merila, Estland

Propagandaaffischer från Sovjettiden

”Estniska röda armésoldater med Lenin och Stalin” målad 1952, Elmar Kits och Evald Okas, Estland (beskuren)

KUMU ligger någon kilometer öster om Gamla stan, så för att ta oss dit tog vi den lilla söta spårvagnen: linje 1 eller 3 till Kadriorg, för 2 euro per person. På vägen därifrån led vi av både skoskav och tidsnöd till restaurangbokningen, och lägligt nog stod det en taxi precis utanför museet. 10 euro kostade det att åka taxi tillbaka till centrum, inklusive lite turistguidning om bland annat presidentbostaden, ett prisvärt alternativ.

För marknadsmysaren:

Balti Jaama Turg

Namnet betyder ungefär stationsmarknaden, och den ligger mycket riktigt bakom järnvägsstationen, strax väster om Gamla stan. Utemarknaden låg nere i den bistra januariblåsten, men inomhus pågick kommersen för fullt. En våning ner fanns en livsmedelsaffär, på gatuplan fanns matmarknaden och många olika matserveringar och en våning upp fanns allt inom design, hantverk, antik och secondhand. Här hade jag kunnat tillbringa många timmar, och det var nästan överväldigande med all sovjetkitsch och kuriosa som fanns att köpa… men att titta kostar inget och kan vara nöje nog! Mina inköp stannade vid en blus, två julgranskulor och två estniska vykort med grisar på.

För vintagevurmaren:

Fankadelik

För den som gillar vintagemode är Fankadelik en riktig guldgruva. Butiken ligger på Vana-Viru 6, en våning upp i ett hus strax till höger när du passerat Viru-porten, och den entusiastiska expediten började med att ge oss en guidad visning i lokalen som också inrymmer en frisörsalong. Det här är en butik med exklusiva kläder av hög kvalitet men till överkomliga priser, och det finns alla chanser att klä upp sig till statist i Downton Abbey eller som wannabe i önskad tidsålder. Döda rävar runt halsen går bort för min del, men jag skulle gärna vilja ha lite mer strutsdun, siden och pärlor i mitt liv! Jag fegade ur; strutsdunen fick stanna, och i påsen hamnade istället en sidenblus med hålsöm och pärlbroderier, som kommer att vara mer användbar för mig som allt för sällan är på galatillställningar.

Fankadelik har också en filial på andra våning i Balti Jaam Turg, tillsammans med MS Vintage. Här fyndade jag en skjorta i påsk-paisley; grönt och gult.

Denna gång har ressällskapet Linnéa Teigen bidragit med några av fotona: KUMU, spårvagn, tändsticksaskar och det på mig.