Med tre ridresor i bagaget: Mongoliet 2015, Kirgizistan 2017 och Georgien 2018 har jag nu blivit VIP-kund hos ridreseföretaget Horsexplore. Ja, det blir säkert fler ridresor i framtiden! Jag är så glad att mina gamla ridkunskaper kunde dammas av och kombineras med min reslust, för det är fantastiskt att upptäcka ett land till häst.

Resorna var underbara och minnesvärda var och en på sitt sätt, men vilken resa av de tre var bäst?

Natur

Av tre absolut hänförande naturupplevelser är det ändå ett land som sticker ut: Kirgizistan. Bergen, forsarna, glaciärerna och höjderna upp till 3700 meter över havet. Det vackraste jag sett! Mongoliet får ett extra halvpoäng för blomsterängarna.

♥Mongoliet 2,5
♥Kirgizistan 4
♥Georgien 2

Bergspass i Kirgizistan

Blomsteräng i Mongoliet

Skogar i Georgien

Annorlunda kultur

I det här fallet i betydelsen annorlunda mot Sverige, och i den kategorin vinner Mongoliet. Här lever ett stort antal människor fortfarande som nomader, bor i jurtor och driver sina boskapsflockar mellan beten. Byarna och landsbygden i Georgien och Kirgizistan har en blandning av ålderdomliga och något mer moderna inslag, förmodligen påverkat av bland annat sovjettiden.

♥Mongoliet 3
♥Kirgizistan 2
♥Georgien 1

Bondgård i Mongoliet

Fäbod i Kirgizistan

Mat

All mat på ridresorna lagades i fält, och var ur den aspekten fantastisk. I Mongoliet kördes all mat och alla kokkärl på jakkärra, i Kirgizistan i sadelväskorna och i Georgien i jeep. Lite orättvisa förhållanden alltså, men den georgiska maten var utan tvekan bäst. Plus det georgiska vinet…

♥Mongoliet 1
♥Kirgizistan 2
♥Georgien 3

Stekpannebröd med Nutella, Kirgizistan

Frukostomelett, Georgien

Boende

Boendet var i tält, tält och åter tält, förutom två nätter i hus i Georgien. Jag gillar att tälta, och trivdes gott. Mongoliet får ett extra halvpoäng för tältsäng och mjuka mattor i tältet.

♥Mongoliet 2,5
♥Kirgizistan 2
♥Georgien 2

Tält i Mongoliet

Hästar

Jag har haft tre fina, hyggliga och pålitliga hästar, som alla vann mitt hjärta. Brun Häst i Mongoliet hade jag bara i fyra dagar, Djenge och Koro i sju-åtta dagar. Koro i Georgien får ett extra halvpoäng för att han gnäggade de två sista dagarna, när jag kom med ryktborsten.

♥Mongoliet 3
♥Kirgizistan 3
♥Georgien 3,5

Koro i Georgien

Djenge i Kirgizistan

Brun Häst i Mongoliet

Ridning

Själva ridningen skiljde sig åt i de tre resorna. I Kirgizistan skrittade vi bara, på grund av terrängen och de tjugo kilona i sadelväskorna. I Mongoliet var det blandat; en hel del långa galopper över stäppen. Men Georgien, det var ridning på hög nivå utifrån mina förutsättningar. Tuffare och mer utmanande ridning än jag någonsin upplevt tidigare. Var det kul? Jaaa!!!

♥Mongoliet 2
♥Kirgizistan 1
♥Georgien 3

Galopp i Georgien

Ja, det blev nästan dött lopp. Mongoliet 14 poäng, Kirgizistan 14 poäng och Georgien 14,5 poäng. Det var helt enkelt tre fantastiska resor, där själva ridningen var ett strå vassare i Georgien.

”Ain’t nothing better than riding a fine horse in new country”- ett citat från tv-serien Lonesome Dove/Den Långa Färden

 

Länkar till berättelser om de olika ridresorna: I galopp på mongoliska stäppen Kirgizistan-8 dagar i sadelnGalopp i Georgien