Så var den här igen, den sköna maj! Förhoppningarnas månad, med spirande framtidsplaner och kanske någon liten besvikelse.
Trädgårdspepp
Persikan
Förra årets inköp: persikan ’Riga’ producerade en persika det första året, gott så. Krukan jordslogs i växthuset över vintern och jag spanade med oro under tidig vår; fanns det några livstecken? Jodå, snart blommade den rikligt. Problemet med dessa tidigblommare är att humlor och bin inte riktigt vaknat till ännu. Jag fick rycka in med en pensel, och dutta från blomma till blomma.
Jag är ett riktigt mästarbi! Grenarna är nu översållade av små persikokart, femtio-sextio stycken på det lilla trädet. Jag vet att det är för tidigt att ropa hej, karten kan trilla av och skulle alla mot förmodan sitta kvar så måste jag gallra. Men hoppet lever!
Trädgårdskurs
Första helgen i maj var jag på en kurs: Odla klimatsmart – satsa på fleråriga grönsaker på Skillebyholm i Järna. Jag ville lära mig något nytt och kursdagen passade bra ihop med ett planerat besök i Stockholm. Skillebyholm är ett centrum för biodynamisk odling som har yrkesutbildningar inom trädgård och odling, och här finns också konferenslokaler, gårdsbutik och restaurang.
Kursen jag gick var bara två timmar lång, men gav ny insikt och kunskap med vetenskapliga inslag, inspiration och provsmakning. Efter kursen blev jag hämtad av min svägerska, och vi passade på att äta utomhuslunch på restaurang Vildvux, handla i gårdsbutiken både på Skillebyholm och på Saltå kvarn några kilometer därifrån.
En inventering av fleråriga ätbara växter i min egen trädgård: sparris, rabarber, körvel, ramslök, gräslök, piplök, luftlök, Gode Henriks målla – förutom fruktträd och bärbuskar då.
Blommor
Kan man bli annat än pepp när trädgårdens blommor tittar fram!? En del har fört en tynande tillvaro i några år där endast små blad visat sig, som den svarta julrosen eller den fyllda rosa blåsippan. Plötsligt händer det, blommorna dyker upp. Min lilla Aurikelteater visar upp tre krukor, en engelsk trädgårdsidé som faktiskt har sin poäng: att få upp blommorna mer i titthöjd.
Trädgårdsdepp
Vårens största motgång var när dahliaknölarna togs fram. Den förvaringsmetod som fungerat bra i snart tio år hade gått snett: de var delvis ruttna och utan synligt liv. Jag blev bums efterklok och förstod hur det hängde ihop: dahliorna blommade ända till första november och jag vattnade och höll liv i dem. När det sedan hastigt blev kallare så hann inte klumparna av knölar torka ur tillräckligt innan de togs in.
Knölarna rensades ur och hamnade i jord ändå, för finns det liv i någon del så kan de komma igen. I vilket fall riskerar det att bli en stor förlust av mina kära favoriter. För att gnida salt i mina sår delar jag bilden av ’Nicholas’ i sitt esse, slutet av oktober 2023.
Många fina blommor man blir glad av. Nu har vi ju ingen trädgård längre men vissa blommor var verkligen favoriter. Jag älskar pioner av alla slag och just dom kan jag sakna men annars klara vi oss utmärkt med krukor på balkongerna numera. Hoppas några av Dahliorna klarar sig. Det är också favoriter. Tur vi har barn som har trädgårdar😀
Ja, pioner är favoriter och nu är det deras tid! Dahliorna verkar alla ha åtminstone lite liv i sig 🙂