Solen står lågt på eftermiddagen och grönskan är fortfarande frodig, när september går över i oktober. Det är dags att sammanfatta den gångna månaden i trädgården.

Planer och projekt

Under flera år har jag haft en idé om att skärma av baksidan och framsidan av trädgården med en port och en bit staket mellan gavel och häck. Tanken har kommit upp framförallt i mina upprörda känslosvall efter nattliga besök av rådjur, som utan skam gått runt knuten och betat rent av mangold och rödbetsblast och toppat spröda ärtrankor på deras krispiga blomster. En annan anledning är det som i trädgårdssammanhang kallas att ”skapa rum”. Porten skulle signalera att man går in i ett annat ”rum”, i detta fall odlingsavdelningen med odlingslådor och växthus.

Nu skulle det då bli verklighet, med hjälp av en snickare från Seniorbolaget – räddningen för oss icke snickarkunniga som vill ha små projekt gjorda. Men ju närmre dagen kom, desto mer nervös blev jag. Projektet som jag tänkt på så länge men inte visste hur jag skulle genomföra, skulle det bli så bra som jag tänkt? Jo, jag blev mycket nöjd! Jag tycker att det är snyggt, välgjort och även funktionellt. Sorry rådjur, butiken är stängd!

Inspiration

Septembers största inspiration i trädgårdsväg var mitt besök i Botaniska Trädgården i Visby. Där är det naturligtvis både större skala och annan växtzon än min trädgård, men en stor skönhetsupplevelse tänder alltid en liten gnista att ta med hem till den egna markplätten.

Fägring

Månaden har varit mild och solig hos mig, och ingen nattfrost har hotat växterna ännu. Förra månaden skrev jag att det går snabbt utför – jo, det är ofrånkomligen höst, många växter vissnar ner och kvällarna är mörka. Men en del blommor är väldigt långlivade i de svalare temperaturerna; solrosor, dahlior och solhattar blommar fortfarande för fullt. Min Peace-ros och en gul ros utan namn remonterar, det vill säga blommar om i en sista omgång, och utöver dessa har bland annat tillkommit aster och höstflox.

Vissa ettåriga blommor slår nästan knut på sig själva i att blomma på: ”Kolla på mig: jag blommar och blommar och vill inte till komposten!”. Till slut ledsnar jag ändå, på att vattna, ansa blommor, klippa döda blad och att de välter omkull i sina krukor. Hej då petunior och gullskära, välkommen höstljung!

Vid entrén. Spetsmössa – Tiarella ’Pink Skyrocket’ i kruka har blommat oavbrutet hela sommaren. Den är perenn och får leva vidare

Två små dahliaknölar fick dela kruka. Framförallt ’Daisy Duke’ har varit helt fantastisk!

Ett flygfä har lockats av den vita höstastern

Anisisop – Agastache foeniculum är också mycket långblommande och populär bland bin, humlor och fjärilar

Höstflox ’Miss Jill’ framför sandmalört och rosa nejlika

Strålrudbeckia – Rudbeckia fulgida ’Goldstum’ lyser upp

I uterummet blommar frösådd Västindisk bomull – Gossypium barbadense. Min T-shirtodling

Odling

Nu är det möjligt att sammanfatta odlingssäsongen 2020, och den har överlag varit god. Här har varit en varm juni och augusti, och en mer sval och regnig juli, vilket sammantaget blev ganska lagom. Inga vädermässiga överdrifter åt något håll. Det tackar jag för, åt vädret finns nämligen inte mycket att göra mer än möjligen stödvattna (men det slår absolut inte naturligt regn).

Om jag ska klaga på något – och det måste jag väl –  så har tvestjärtarna varit extra ettriga i år. De har ätit mängder av blomblad till nattamat. Den kyliga julimånaden gjorde att majs, zucchini och pumpa stod och stampade. Zucchinin och pumpan hämtade sig bra, men av majsen blev det pannkaka. En (!) majskolv och några minimajs blev resultatet. All lök blev bra utom purjolöken, som fortfarande är i storleken av blyertspennor.  Efter femtio år som odlare inträffar fortfarande sådana oförklarliga bakslag. Men jag säger som Stenmark: ”Ju mer jag tränar, desto mer tur har jag!”

Fina morötter på kolonilotten i år

Plötsligt händer det! Nakenfröpumpa

Min frösådda skog består av katsura, frilandshibiskus och två sorters rönn: Sorbus cashmiriana och Sorbus koehneana

Skörd

September är en intensiv skördemånad. Nu är till exempel all potatis, morötter, kålrötter och rödbetor uppe ur jorden. Egentligen kunde de varit kvar ett tag till, men på kolonilotten rumsterar några rackarns sorkar, som gör gångar och knaprar på det som de stöter på. Förra året väntade jag för länge, och de hade gröpt ur rödbetorna till tomma skal. I år var jag därför lite tidigare ute, och bara några få potatisar hade gått åt. Odlingen av potatis är ett fint samarbete med min son: han gräver, jag sätter, han grepar, jag plockar upp. Och sedan får han vara med och äta emellanåt också.

Skörden ska nu förvaras i fyra fraktioner:

1. Förrådet = potatis och rotsaker i hinkar, några zucchini och kålhuvuden på hyllan.
2. Frysen = förvällda grönsaker, bär, en del mos, saft, tomatsås och ratatouille.
3. Kylskåp = olika typer av inläggningar och mjölksyrade grönsaker, sylt och saft.
4. Skafferi = löken i påsar, egengjord likör av hallon och svarta vinbär

Det känns viktigt att skörden kommer till användning och äts upp, så utifrån det försöker jag anpassa mina odlingar och tillredandet. Jag mjölksyrar till exempel morötter och vaxbönor för det gillar jag, medan surkål går bort. I alla år har jag odlat chili, mest för att de är vackra, och sedan köpt sweet chilisås och sambal oelek till matlagningen. Nu har jag  gjort egen, mycket spicy! Det gäller att komma ihåg det när de ska användas.

Potatisskörd, mest den tåliga och goda Amandine

Egna vindruvor från växthuset känns extra lyxigt

Gazpacho mixad av orange tomater, zucchini, paprika, lök och vitlök, lite olja, vinäger, salt och peppar – ett ljuvligt matminne!

Mjölksyrad morot och lite sambal oelek