Vilken utsökt oas, denna vackra park inom Visbys ringmur! En botanisk trädgård i mindre skala, men mycket innehållsrik och sevärd vare sig du är trädgårdsintresserad eller inte. Vid mitt besök i mitten av september var naturligtvis en hel del blomning över, men det fanns tillräckligt mycket kvar för att ge ett överdådigt intryck. Och framförallt; det milda klimatet och det skyddade läget gör att det finns många spännande träd i parken, som man annars sällan ser i Sverige.
DBW står för De Badande Vännerna, som är ett ”allmännyttigt herrsällskap” på Gotland, bildat 1814. År 1854 la en ledamot fram förslaget att skapa en botanisk trädgård i syfte att sprida kunskap om trädgårdsodling och botanik, och på den vägen är det. 1930 fick trädgården sin nuvarande form vid en omfattande renovering, och driften sköts idag av Region Gotland i samarbete med DBW. Det är gratis inträde, men finns möjlighet att bidra med en slant i en bössa vid ingången eller via swish.
Frilandshibiskus – Hibiscus syriacus ’Woodbridge’ ger ett exotiskt intryck
Vid Ovalen växer ett Kejsarträd – Paulownia tomentosa
Solvisarplan, där den gotländska kalkstenen ger en fin kontrast till växterna
Kinesisk kärleksört – Hylotelephium spectabile ’Iceberg’, populär bland de bin och humlor som fortfarande var i tjänst
Doftlilja – Gladiolus murielae
Rosor: ’Gripsholm’ och ’Flora Danica’ i Rosterrassen
Pelargoner och det vackra lusthuset i bakgrunden, på toppen av en kulle som ska vara Sveriges äldsta anlagda stenparti. Lusthuset syns även på ingressbilden, med Hårig skugglilja – Tricyrtis hirta i förgrunden.
Vilken livskraft i tulpanträdet! Liriodendron tulipifera
Tulpanträdet i förgrunden och en lika gigantisk Ginkgo i bakgrunden
Mannaask – Fraxinus ornus. Jag var tvungen att klappa om den vackra stammen lite.
Cyklamen blommade i mängder. Ingen namnlapp, kan det vara Cyclamen hederifolium?
Överdådig höstperennplantering med strålrudbeckia, anisisop, glansmiskantus och solbrud
Vad vore en park i Visby utan en liten ruin? S:t Olofs kyrka från 1200-tal.
Brödgran – Araucaria araucana. Kallas även Apskräck, på grund av sina sylvassa taggiga grenar. Kul, men tur nog finns det inga apor vare sig i Visby eller där den växer vilt!
Lämna en kommentar