Stone Town på Zanzibar var det sista stoppet på vår rundresa i Tanzania. En gång i tiden en strategisk handelsstad för varor som vanilj, nejlikor och andra kryddor, men också en uppsamlingsplats för en långt mer tragisk handelsvara: slavar som skeppades vidare ut över världen. Doktor Livingstone (…I presume) hade sin bas här några år under mitten av 1800-talet, då han drev ett motstånd mot slavhandeln.
Stone Town är med på Unescos världsarvslista, med sin spännande byggnadsstil som är en mix av både afrikanska, arabiska, indiska och europeiska influenser. Men världsarv eller inte, många byggnader hade ett kraftigt eftersatt underhåll; lutande väggar stöttas med slanor och några av de vackra balkongerna såg ut att släppa taget vilken dag som helst.
Efter 18 dagar i Tanzania var vi Afrika-acklimatiserade, och det var en klar tillgång i den bullriga och dammiga staden, med temperaturer över 35 grader i skuggan. Min vanligtvis raska gångstil hade förvandlats till ett långsamt hasande i flipflop-tofflor, sökande efter skuggsidan i gränderna. En siesta mitt på dagen var ett naturligt val, men när kvällen kom var det dags att gå ut och njuta av Stone Towns fantastiska matutbud!
Forodhani Garden är en park i centrala Stone Town, strax intill havet, och varje kväll förvandlas parken till en stor street food- marknad där maten grillas efter beställning. Mitt val var delikata fisk- och skaldjursspett!
Africa House är restaurangen där turister ”ska” hänga, för att dricka drinkar och titta på solnedgången. Prisnivån var högst rimlig för oss, men tillräckligt hög för att sålla bort de flesta lokala gäster, vilket kändes tråkigt.
Stone Town har en lokal celebritet: Freddie Mercury som var sångare i Queen. Han föddes här 1946, då med namnet Farrokh Bulsara. Hans föräldrar var parser från Indien, och Zanzibar var vid den tiden en brittisk koloni. Huset där Freddie föddes är märkt med en skylt, och en trevlig restaurang vid havet bär hans namn: Mercury’s restaurant.
”House of Wonders” (som syns på bild i ingressen) byggdes 1883. Vari består undret? Jo, huset var det första på Zanzibar med elektricitet, och det första i Östafrika med hiss. Ett annat under är att huset klarade sig nästan oskatt under historiens kortaste krig; den 27 augusti 1896. Kriget pågick i fyrtiofem minuter, under vilka britterna bombade centrala Stone Town från skepp för att stävja ett uppror av sultanen på Zanzibar.
En stad som inte liknar något annat jag sett, och ett fint komplement till Zanzibars vita stränder och turkosblå hav!
Lämna en kommentar