Bästa tiden att besöka japanska trädgårdar är på våren, under körsbärsträdens blomning. Någon gång vill jag uppleva en äkta hanami; en fest till körsbärsblommans och förgänglighetens lov! Näst bästa tiden borde vara hösten, när lönnarna glöder i starka höstfärger.
Jag besökte Japan vid nyår, men jag fick ändå se många vackra och inspirerande trädgårdar. Japansk trädgårdskonst handlar om att fånga naturens själ och förfina den; som en slags stiliserad natur: formklippta träd, krattat grus som representerar vatten, den perfekta mossmattan. Små detaljer, som den omknutna stenen som signalerar att stigen inte ska beträdas.
Trots att det var vinter, och trots att japanska trädgårdar aldrig har speciellt många blommor, så fanns det ändå några vackra blommor som lyste upp de gråmulna januaridagarna: de färgstarka kameliorna och buskpionerna. Det fanns också en del lönnar, som ännu inte släppt sina blad.
Bambun var flitigt använd i trädgårdarna, både som friväxande och i räcken, staket och vattenspel.
I mellersta Japan där jag var kan det bli minusgrader och även snö uppe i bergen, och det var intressant att se strategierna för att skydda växterna. Det är oklart vilken växt som gömmer sig innanför det omsorgsfullt inslagna paketet nedan, men det är helt klart ett konstverk i sig, som en Christo-installation. ”Julgranarna” på nedersta bilden förbryllade mig; var det någon slags juldekoration? Jag läste mig till att det var en anordning för att skydda de horisontella grenarna mot tyngden av eventuella snömassor.
Slutligen en bild på den ultimata nyårsgåvan: en komposition av levande blommande bonsaiträd och diverse lyckobringande symboler, som till exempel sköldpaddan. Pris: cirka 1900 kronor, men att fota är ju gratis!
Bilderna är tagna i Nagoya (Tokugawa garden), Gero (Gassho Village) och Kyoto (Ginkaku-ji och Kinkaku-ji).
Det är verkligen något med dom japanska trädgårdarna som är så otroligt tilltalande för ögat. Det är ett lugn som vilar över dom.
Visst är det! Det var nog det närmaste en andlig upplevelse jag kommit!