Det är dags att summera trädgårds- och odlingssäsongen 2023. Vädret, trädgården och jag har inte riktigt varit i harmoni i år. Först en sen och kall vår. Sedan en varm och torr försommar; inte en droppe regn på nästan två månader. Efter det en kall och regnig juli och augusti; det klafsade när jag gick på gräsmattan, jag sjönk till fotknölarna i ett lerigt potatisland och tomaterna tog evigheter på sig att mogna. Många gånger har jag känt att jag legat efter med underhållet, och inga nya projekt har genomförts.
Men ändå – när jag tittar igenom årets skörd av trädgårdsfoton minns jag många fina stunder och vackra blomningar. Somliga korta och förgängliga, andra långa och ihärdiga. Enheten för positivt tänkande rapporterar förresten att kallt och regnigt väder gör att många blommor står sig längre. Och att en torr maj och juni håller tillbaka snigelbeståndet.
Skörd
Varje år är det någon gröda som går åt skogen. Detta år var det morötterna som försmäktade i junis värmebölja. Jämfört med förra årets skörd på nästan fyra fulla hinkar blev det i år knappt en hink, med kraftiga angrepp av morotsfluga. Inte heller broccolin blev det någon fart på, men jag har fortfarande kvar en del i frysen efter förra årets rekordskörd.
I övrigt blev det en helt godkänd skörd. Potatisen mer än någonsin: potatistunnan blev full och två hinkar utöver det. Skörd till husbehov av grönkål och spetskål, ärtor och bönor, rödbeta, kålrot, palsternacka, purjolök, vitlök, röd och gul lök. Gurka har lagts in, sweet chilisås, ratatouille, ketchup och tomatsås har kokats. Bär och frukt från trädgård och skog, ja här bör det extraordinära svampåret nämnas!
Det känns som en rikedom, att ”framställa” sin egen mat. Kostnader och ansträngning för detta ändamål går in på nöjeskontot, och jämförelser med pris i grönsaksdisken registreras som ren vinst. Extra roligt är den rena lyxkonsumtionen: några fikon och sparrisar, vindruvor och min första egna persika. Jag vill inte tänka på dess kilopris, men överlever trädet och jag får en persika nästa år också så har kilopriset plötsligt halverats. Har jag nämnt att jag har en examen i företagsekonomi!?
Sällskapet Trädgårdsamatörerna
Mitt medlemskap och engagemang i Trädgårdsamatörerna är till stor glädje och inspiration. Under året har jag deltagit i en trädgårdsring, där vi var fem deltagare som besökte varandras trädgårdar, fikade och pratade trädgård. Jag har lyssnat på intressanta föredrag om växter och trädgårdar, varit på inspirerande visningar i andras trädgårdar och åkt på bussresa till växtmarknad i Göteborg inklusive trädgårdsbesök. Nu under hösten har vi startat en kurs där vi lär oss om växternas vetenskapliga namn.
Hösten
Efter de till stor del kalla och regniga sommarmånaderna juli och augusti och en höst utan några riktiga frostnätter, så var det många blommor som kände sig manade att fortsätta blomningen långt in i oktober. Jag tittar fortfarande ut genom fönstret till uterummet varje morgon och undrar när de ska ge sig!
Lämna en kommentar