Kanske är ni några som inte riktigt kan placera Floby på kartan? Till er kommer här en kort beskrivning: Floby ligger i Falköpings kommun, knappt två mil sydväst om Falköping. Orten har runt 1600 invånare, en del företag och industrier och en skapligt stabil befolkningskurva. Jag har varit här några gånger förut, och anledningarna är två:
Alphems Arboretum
Storytelling är ett begrepp inom marknadsföring; att sälja in ett företag eller event genom att bygga upp en historia kring det. Jag antar att det var det Frans Johan Gegerfeldt råkade göra, utan att veta om det eller att bry sig ett dugg. Gegerfeldt var lantbrevbäraren som samlade på träd och buskar från hela världen. Som gick endast tio dagar i skolan, men blev självlärd i algebra, tyska, engelska och latin. Som cyklade sin lantbrevbärarrunda på två mil, och sedan tog en runda till med skottkärran för att köra hem stenar till sin anläggning. Gegerfeldt föddes 1865 och byggde upp sitt arboretum mellan 1903 och 1953, med cirka 220 lövträd och buskar, och drygt 100 olika barrträd. Många träd finns fortfarande kvar, andra har förnyats. Vid hans död 1953 köptes anläggningen upp av en förening som driver det hela vidare.
Den lilla, lilla stugan byggde Gegerfeldt själv, och här bodde han med fru och tio barn vilket innebär att hans fru bör ha en rättmätig del av berömmelsen. Om stugan finns en alldeles egen spännande historia. Gustav Tenggren föddes i byn Magra några mil bort, och han besökte Gegerfeldt flera gånger som barn, tillsammans med sina föräldrar. Tenggren utbildade sig på Valands konstskola, emigrerade till USA på 20-talet och anställdes så småningom av Walt Disney. När han skulle illustrera Disneys första animerade film ”Snövit och de sju dvärgarna” ska han ha dragit sig till minnes Gegerfeldts lilla stuga och fått inspiration av denna.
En bra historia! När jag googlar fram bilder på dvärgarnas stuga har jag svårt att se likheter, den är ett korsvirkeshus med spetsigare gavlar. Men med personkopplingen och den konstnärliga friheten så låter jag det passera. Ett fint ställe och en fascinerande livsgärning i vilket fall, och i anslutning till anläggningen finns en trevlig kaffestuga som tyvärr varit stängd sommaren 2020.
Floby antikvariat
I ett gammalt bedagat missionskapell, strax intill Floby kyrka, ligger Floby antikvariat. Ja, vad ska jag säga? Böcker, böcker, böcker, i hyllor och i travar! Trots det oräkneliga antalet är de sorterade i förhållandevis god ordning: skönlitteratur, kokböcker och allsköns andra ämnesområden. Huset är som en gemytlig skattkammare för bokälskare, det enda problemet är att mängden kan te sig överväldigande. Det löser jag genom att koncentrera mig på ett eller några få områden. Vid tidigare besök har jag varit ute efter gamla kokböcker, husmorsråd och kuriosaböcker, som mitt fynd ”Paris under Eiffeltornet” från 1889. Denna gång koncentrerade jag mig på avdelningen Växter och natur, och fann några nya inspirerande trädgårdsböcker och några inom avdelningen kuriosa; som Weibulls illustrerade frökatalog från 1916 och häftet ”Bli Trädgårds-expert” från 1960-talet, komplett med något slags lackmuspapper för att mäta jordens surhetsgrad! Priser på dessa böcker från 20 till 50 kronor. Öppet på söndagar 11.00-17.00, sommartid utökade öppettider.
På uppmaning gick jag in och följde Floby antikvariat på instagram, och ser en fyndig hashtag: #flybyfloby. Ja, gör det! Fly by Floby!
Skulle du inte tycka att ett arboretum och ett antikvariat är tillräckligt, så är det möjligt att beskåda Sveriges kanske mest missprydande offentliga konst framför kommunalhuset i Floby. Den föreställer Midgårdsormen, säger jag snabbt innan några andra associationer får fäste, och avtäcktes 1996. Inte utan protester, till Floby-bornas försvar.
Jodå, sett, hört och besökt, då maken är född i Falköping…många turer per år, speciellt när vi bodde i Sthlm. Nu med en 93-årig svärmor som vi inte får träffa annat än bakom plexiglas, blir det inte lika ofta.
Då kan ni er Falköpingsbygd förstår jag! Jag bor i grannkommunen så är ganska bekant med trakten också.
Tråkigt att höra om din svärmor, de äldsta är det synd om i denna tid.
Det är knappt så jag kan med att erkänna att jag aldrig varit på Arboretum trots att vi bor i Falköping. I somras besökte vi äntligen stenmurslandskapet strax utanför samhället, riktigt fint det med.
Intressant… hela bygden är ju ett enda stort stenmurslandskap tänkte jag, men när jag kollade upp det ni menar ser jag att det är något alldeles extra! Det får bli en tur framöver, tack för tips!