Varför i all sin dar har jag inte besökt den här trädgården tidigare? Jag vet varför. Jag har sett bilder av det slag jag själv visar här ovan, och tänkt: ”Fint”. Fint hus. Fin trädgård. Men fint på ett sätt som tar högst en kvart att titta över, med sin perfektion och symmetri. Säga vad man vill om gräsmattor och buxbomshäckar, men de lämnar inte så mycket över till fantasin!
När jag väl kommer till trädgården, på halvön Cap Ferrat mellan Nice och Cannes, så är den en mycket positiv överraskning, så även villan som jag skrivit om tidigare. Den formella trädgården utgör bara cirka en fjärdedel av de 3,5 hektaren, och utöver den finns sju andra trädgårdar med olika teman. Åtta om man räknar husets terrass, som fått namnet Sèvres-trädgården, och där man kan avnjuta sin restaurangmåltid.
Eftersom stigarna vindlar sig fram som ett nätverk genom trädgårdarna har de skyltat en föreslagen huvudrutt, som garanterar att man ser allt väsentligt. Sedan står det en fritt att göra avstickare utmed vägen, för att detaljstudera växterna eller beundra någon av de magnifika utsikterna över bukterna. Trädgården är oklanderligt prydlig, rensad och ansad av en trupp trädgårdsmästare i mossgröna pikétröjor, och det är också väl skyltat med växternas namn, för de botaniskt intresserade.
Trädgårdsrundan startar vid gårdsplanen norr om huset, och går sedan moturs. Jag har behållit trädgårdarnas franska namn i min presentation av rundvandringen, för ibland är det lurigt att träffa rätt med översättningen.
Jardin Espagnol
Spanska trädgården består av en delvis pergolatäckt innergård, med blommor i starka färger som ger en exotisk touch. Här finns bougainvillea, änglatrumpeter, alströmeria, papegojblomma, monstera och någon slags parasollsäv i gigantiska ruggar. I fonden av dammen ligger en grotta, inramad av rosa marmorpelare och med en springbrunn, men i övrigt ruffigt naturlig och drypande av fuktig kyla.
Jardin Florentin
Florentin betyder ungefär från Florens. Denna del är alltså inspirerad av Italien, och var ursprungligen en större del av trädgården. I centrum finns en hästskoformad vit trappa, och utmed gången blommar jakarandaträden med fluffiga himmelsblå blommor med en bedövande doft.
Jardin Lapidaire
Lapidaire är inte ett ord jag fick lära mig på franskalektionerna, men på engelska har det översatts till Stone garden. Nu var det inte några vanliga granit- eller kalkstensblock de pyntat trädgården med. I det fyrkantiga, ganska lilla ”rummet” står arkeologiska relikter: bågar, pelare, reliefer och utsmyckningar, från medeltid fram till renässans. Trädgården har en sparsmakad grönska som fond till artefakterna; tidigare på våren blommar tydligen kamelia och azalea här, nu vita hortensior.
Jardin Japonais
Den japanska trädgården har alla de klassiska elementen: små broar, lanternor, vattenspel, bambulundar, ett tehus och krattad vitt grus. Det är bara en sak som är svår att få till i den torra hettan vid Medelhavet: mossa! Mossan trivs bara i direkt anslutning till vattnet, men de har löst det snyggt med ett lågt bredbladigt gräs istället. Den japanska trädgården genomgick en totalrenovering för två år sedan, sponsrat av Nippon TV.
Jardin Exotique
Den exotiska trädgården kallades tidigare mexikanska trädgården, men har förmodligen fått byta namn eftersom växterna kommer från ett större område än så. Här växer gigantiska kaktusar och andra suckulenter i en brant sluttning. Enorma, stora som träd! På hemsidan berättas att den exotiska trädgården så gott som totalförstördes under en svår frost vintern 1985, men den har byggts upp på nytt med den äran.
Roseraie
I änden av trädgården lämnar stigen den lummiga skuggan, och landskapet öppnar upp sig igen med utsikt över bukten. Här ligger rosariet, med gångar i sicksack upp till krönet av kullen. Rosorna såg faktiskt lite taniga ut, och hade blommat över till stor del. På krönet var marken och buxbomshäckarna täckta av nedfallna rosa blommor, ludna som sammet. De kom från ett träd med skylten ”Remarkabel växt”. Trädet heter Brachychiton discolor och kommer från Australien, och det speciella är att det fäller sina blad på våren och blommar på bar kvist under sommaren. Fotosyntesen sköter trädet tydligen med hjälp av sin gröna stam och sina gröna kvistar.
Jardin Provençal
Såklart måste det finnas en provensalsk trädgård! Här växer alla de klassiska växterna; lavendel, verbena, agapanthus och doftande växter som kryddväxter och doftpelargoner.
Jardin à la Française
Sist på trädgårdsrundan kommer jag då till trädgården i fransk stil, strikt formell och symmetrisk i form av ett skeppsdäck. I ena änden finns kommandobryggan; en öppen balkong i huset, och i fören ligger då det lilla ”kärlekstemplet” i grekisk/antik stil. Mellan dessa rinner en smal kanal med ett vattenfall, som mynnar ut i en bredare kanal och dammar. Var tjugonde minut spelas klassisk musik, och fontäner och vattenspel börjar utföra en graciös balett i takt med musiken. Och även om denna del är artfattigare, så finns det en del vackra större växter, som en frodig kottepalm med kottar på gång. Enligt hemsidan går det att hyra trädgården, om man vill hålla ett party med stil för upp mot trehundra gäster!
Jardin de Sèvres
Ändå mera sist på rundan finns Sèvres-trädgården. Den är en terrass på västsidan av huset som nu hör till restaurangen. Inte så mycket att se som trädgård, men ett riktigt fint ställe att äta lunch på. Sitt namn har trädgården fått från Sèvres-porslinet, som var ett av Béatrice Ephrussi de Rothschilds samlarområden, och det ska ha funnits stora porslinsurnor med växter här. Jag är osäker på om de finns kvar i original, jag var för upptagen av maten för att lägga märke till några!
Sammanfattningsvis så är detta en mycket sevärd trädgård, både för den specifikt trädgårdsintresserade, för den som är intresserad av botanik eller för den som helt enkelt uppskattar skönhet!
Juni 2018
Tidigare blogginlägg om huset och dess historia: Villa Ephrussi de Rothschild
Wow vilken trädgård. Attans att jag inte gick dig. Men den som spar en har…
Det står att Leonotis leonurus skulle heta lejonsvans som svenskt namn, det är dock namnet för en annan art, Phlomis fruticosa. Leonotis leonurus heter i stället lejonöra.
Tack för rättelsen Kjell. Jag förhastade mig pga dess franska namn Queue de Leon som betyder just lejonsvans!