Siam Reap har nästan en kvarts miljon invånare och är Kambodjas näst största stad. Det märks inte. I stadens centrum är affärsutbudet småskaligt, husen är bara två-tre våningar höga och trafiken är förhållandevis lugn och gles.

Staden har nytta av sitt läge nära Angkor Wat, som utan konkurrens är Kambodjas största turistbesöksmål och en sevärdhet i absolut världsklass. Hit åker ju inte bara backpackers och andra lågbudgetresenärer, utan också rika turister från hela världen som förutom att skåda tempel vill bo bra och äta gott. Det finns mängder av hotell i olika storlekar och prisklasser, och jag har sett en siffra på att upp emot femtio procent av invånarna här försörjer sig på turismen. Men för många innebär det där med försörjning bara att hålla näsan över vattenytan från dag till dag, genom att sälja lite frukt på gatan eller att få en körning med sin tuktuk.

Jag gillade verkligen staden och dess människor. Eftersom värmen pressade på tog jag det ganska lugnt, satt på uteserveringar och drack iskaffe, tittade på folk och fordon. Ingen påstridighet, tuktuk-chaufförerna hälsade vänligt och undrade om jag ville ha skjuts, och om jag svarade nej så var det bra med det. I flera lokaler utmed huvudgatan erbjöds massage. Jag valde fotmassage; fem dollar för en timme -vilken njutning för trötta fötter!

Pub street – säkert lite drag på kvällarna…

…men likt Ferdinand vill jag hellre lukta på blommorna! Bougainvilleabuske.

Made in Cambodia

Den här lilla hantverksmarknaden ligger en kort bit från den centrala huvudgatan och är helt fri från massproducerat krafs. Mina inköp blev ett vaniljdoftande ljus i glasburk, en akvarell med Angkormotiv och flera påsar Kampotpeppar, odlad i ett speciellt område i Kambodja och ansedd som den bästa i världen. De högst rimliga priserna innefattade ett emballage utöver det vanliga: en sydd tygpåse till pepparn och fina flätade fodral av strå till glasburk och akvarell.

Kampotpeppar och andra kryddor

Khmer Taste

Restaurangen Khmer Taste är ett välbesökt ställe som serverar lokala rätter till låga priser. De stekta grodorna på menyn hade tydligen dagspris, i övrigt var rätterna prissatta mellan 1 till 3,5 US-dollar.  Jag passade på att testa Amok som anses vara Kambodjas nationalrätt: kryddig fisk i kokosmjölk, ångkokt och serverad i ett bananblad. Det smakade verkligen gott tillsammans med ris och en sval lager.

Entrén med altare

Amok

Angkor Rithy Residence 2

Hotellet jag bodde på var av den mindre sorten; jag räknade inte rummen men gissar på att de var fyra-fem stycken. (Rithy Residence 1 finns en bit därifrån, och är större). Jag valde mitt boende utifrån betyget på Booking.com och ett gångavstånd från Giant Ibis-busstationen dit jag anlände, och jag blev nöjd med mitt val. Pris cirka 290 kronor/natt, snyggt och rent rum, helt ok frukost, lugnt läge lite norr om centrum och därmed åt Angkor-hållet. Det tog cirka tio minuter att gå till centrum i lugnt trettiograders-tempo, och om man hellre ville åka var det bara att ta en tuktuk.

Hotellets foajé

Mitt rum

Slutligen några bilder tagna under den vidare färden nordost från Siam Reap:

Kambodja är Rondelldekorationernas förlovade land; aldrig tidigare har jag sett så pampiga rondeller. Detta var långt ifrån den finaste, men en jag kom intill och kunde ta kort på.

Passade på att fotografera lite trafikanter också!

Ett flak kommer lastat med vattenflaskor. Det här är en mycket vanlig traktormodell, som även används i lantbruken.

Fint hus på landsbygden. Att bygga på pålar är vanligt, som jag förstått för att undvika skador under monsunregnen.