Wien är en av Centraleuropas signaturstäder, med en air av finkultur och vackra byggnader. Det är också Hundertwassers födelsestad och blev därför ett självklart mål på min Hundertwasserresa; här finns inte bara en utan flera av konstnärens byggnader. Det här var mitt första besök i Wien, och jag hade avsatt en heldag; ankomst söndag kväll och avresa tisdag morgon.

Mitt första stopp efter morgonfikat på ett café var Hundertwasser-Haus och Hundertwasser village på andra sidan gatan. Vandringen gick sedan utmed vackra Donau till Kunsthaus Wien, vars intressanta utställningar tog sin tid att ta in.

Tunnelbanestationen vid Schwedenplatz är en knutpunkt för flera linjer, och linjen U4 norrut går till Spittelau bland annat. Jag konsulterade Google maps för att hitta rätt riktning ut från stationen, men när jag tittade upp såg jag det fantastiska kraftvärmeverket torna upp sig precis utanför utgången. En mäktig syn! Efter en promenad runt området var det dags att åka tillbaka, och jag hade kommit in i ett tunnelbane-flow. Kartan visade att linjen U4 fortsätter söderut förbi Schwedenplatz och gör ett stopp vid Schönbrunn, och jag beslutade mig för att åka vidare dit.

Hundertwasser Haus och traditionellt sida vid sida

Donau

Spittelau

Schönbrunn är troligen nummer 1 av Wiens turistattraktioner, och det är sannerligen imponerande. Ett kejserligt lustslott i enorma proportioner, med en 160 hektar stor slottspark. Jag undersökte inte ens möjligheten att besöka slottet invändigt, utan beslöt att ägna mitt besök åt att promenera i parken i det vackra höstvädret. Flammande höstfärger, autostrador av grusgångar kors och tvärs, dammar i storformat och trädgårdsdekorationer de luxe. Som den ”Romerska ruinen”, byggd 1778 som ett pittoreskt inslag efter den tidens trädgårdsmode. Inne i slottet gav en gång i tiden den femårige Wolfgang Amadeus Mozart sitt livs första konsert.

”Om vi skulle ta och plantera några tulpanlökar?”

Römische Ruine, 1778

Hög tid för mat, och jag hade bokat på restaurangen Labstelle i centrum. Ännu en restaurang med utmärkelsen Bib Gourmand i Michelinguiden, en utmärkt nivå för en ensamresenär och gourmet som vill äta gott men avslappnat! Restaurangens hemsida signalerade även andra värdeord i mitt val av lunch: bistro, rustikt, utan krusiduller och med regionala råvaror. Jag blev mycket nöjd! Jag inledde med ett österrikiskt mousserande vin, sedan carpaccio på kalvkött till förrätt, käsespätzle till huvudrätt tillsammans med ett österrikiskt sauvignon blanc, och pannacotta med bär till dessert. Gott, mättande med lokal touch, så mättande att jag hoppade över kvällsmaten.

Torget utanför restaurangen, med staty av Gutenberg

Efter en timmes vila på boendet var det dags för en klassisk konsert. Jag hade hittat och bokat en konsert på nätet med kort varsel: Wiener Barock Orchester på Palais Schönborn, för 56 euro. Konserten var en och en halv timme inklusive paus. Med risk för att låta som den kultursnobb jag har drag av; konserten var en Absolute Classic – Best hits för turister. Korta stycken med hög igenkänningsfaktor, av kompositörer som Mozart, Vivaldi, Strauss och även norrmannen Grieg. Duktiga musiker, men ändå reservligan som försörjer sig genom att underhålla turister där flertalet saknar insikter i klassisk musik. Med detta sagt – jag uppskattade ändå konserten som även hade några riktigt duktiga solister på sång – jag menar, ge mig ett duktigt coverband som spelar Smoke on the Water och jag gillar det!

Fotoförbud under konserten, men det här var lokalen.

Till sist: mitt boende Space Home Hostel. En ny erfarenhet! Space Home är inspirerat av japanska sovkapslar, och finns i nuläget på tre platser i Wien. Jag valde detta boende av ren nyfikenhet, för att det låg bra till med gångavstånd till Hundertwasser Haus, och för det låga priset. Jag gillade det! Att stänga till sin lilla kapsel gav känslan av att leka koja, likt att tälta. Ni fattar; känslan av att leka koja är eftersträvansvärd när man närmar sig en ålder av sextio år!

Fördelar: Ett vandrarhem med möjlighet till avskildhet. Otroligt rent och fräscht, även toaletter och dusch. Lakan och handduk ingick. Bra pris: 34 euro per natt i centrala Wien.

Nackdelar: Ganska opersonligt, inga gemensamma ytor att umgås på, ingen personal och ingen reception (även om det städades mitt på dagen, utan tvekan). Jag fick en kod för att komma in i lokalen och all kommunikation skedde via mail.

Min kapsel: nr 1

Kollade in Netflix, men valde att läsa en bok istället.

Space Home Hostel på Ferdinandstrasse

Från kapsel till kejsare: Frans Josef I av Österrike