Tjurpannan är ett naturreservat på en halvö cirka sju kilometer norr om Grebbestad på Västkusten. Som yttersta utposten utan skyddande skärgård så är området extremt utsatt för väder och vind, det är riskabelt för båttrafik, och drunkningsolyckor har skett. En plats där man bör ha respekt för naturens krafter alltså.
Vid vårt besök i början av mars bet vinden bra och temperaturen var nära nollstrecket, men vindstyrkan var inget att tala om i sammanhanget. Det var först en bit ut på havet som vågorna syntes skumma vita. Vilken magnifik utsikt och storslagen natur!
Vandring och natur
I området finns flera slingor med olika längd, från 1,4 till 3,7 kilometer. Slingorna är utmärkta med stolpar i olika färger, och genom att koppla ihop några olika slingor kom vi upp i en runda på cirka fem kilometer. På en vandring över bohuslänska granitklippor är det omöjligt att förlita sig på en upptrampad stig, så vi fick istället spana efter nästa stolpe.
Blommorna lyste naturligtvis med sin frånvaro så här tidigt på året, så kanske blir det ett återbesök senare på året. Här ska finnas ostronört, strandvallmo, darrgräs, kattfot, kråkbär, kaprifol och även den insektsätande tätörten, som jag än så länge bara sett i fjällvärlden. I inre delar av reservatet återskapas en del forna betesmarker, genom ljungbränning och bete av får och häst.
Vi tillbringade cirka två timmar i naturreservatet, inklusive lunchpaus i lä med en klippvägg i ryggen och solen i ansiktet. I kåsan serverades couscoussallad med crème fraichesås, och hembakade dagsfärska pizzabullar. Vilken härlig dag! Det här var en så fin och annorlunda upplevelse att den nästan växte ur benämningen ”små äventyr”, i alla fall för mig som inlandsbo och törstande efter nya intryck. En annan reflektion är att så här utpräglade turistområden är trevligt att besöka utanför högsäsong, när man får ha naturen så gott som för sig själv.
Greby gravfält
Efter att ha besökt Tjurpannan stannade vi till vid det mäktiga Greby gravfält utanför Grebbestad. Det är Bohusläns största gravfält, med nästan tvåhundra gravhögar från romersk järnålder och folkvandringstid, det vill säga runt 200-600 år efter Kristus. Enligt legenden ska en besegrad här från Skottland vara begraven här. De gravar som undersökts har dock visat sig innehålla keramikkrus med brända benrester, och enklare gravgåvor som pärlor, redskap och kam, och det tyder väl på att de var människor från bygden. Skottarna begravdes kanske i utkanten av fältet.
Greby betyder ungefär ”stenig mark” och har i sin tur fått ge namn till orten Grebbestad: ”Greby-stället”
Vilket härligt besök vid Tjurpannan! Trots att vi besöker Bohuskusten några gånger varje år och pratat om Tjurpannan länge har vi aldrig kommit dit. Våra vänner i Fotoklubben har visat otroliga bilder därifrån, speciellt när naturen visar sig från sin häftigaste sida med otroliga vågor…
Ja, det var verkligen en mäktig plats! Och vilken tur vi hade med vädret, jämfört med dagens busväder som tydligen är än värre i norra Bohuslän.