Planer och projekt
Före och efter!
En regnig julidag sorterade jag foton i datorn, och då hittade jag några bilder från 2011 på framsidan av hus och trädgård. Det har verkligen skett förändringar under dessa år! Jo, det är visserligen början av november på före-bilderna, men ni ser – det hände inte mycket i den trädgården. Det lilla tynande trädet framför huset har fått flytta till kolonilotten, och producerar nu mängder av äpplen. och den stora lönnen är ersatt av ett prydnadskörsbär.
Mitt alternativa stenparti
Utan naturliga förutsättningar som berg i dagen eller tillgång till grävare och lyftkran är det svårt att få till ett snyggt stenparti, och att bygga ”tårtor” med små stenar är vanskligt enligt min smak. Jag blev ändå nöjd med det här alternativet som vi skapade i början av juli: en utökning av rabatten med en gammal rostig brunnsring som jag hittade och fick hem. I den planterade jag mina små saxifragor och fetbladsväxter som då kommer upp lite och syns bättre, tillsammans med några kalkstenar, slaggstenar och rostiga fynd. En postindustriell installation!
Inspiration
I juli har jag fått inspiration från det fantastiska grönsakslandet på Linnés Råshult, pelargonsamlingen i Niklasdams Trädgård och ett besök på den välsorterade plantskolan Nyströms Trädgård utanför Jönköping. Inte bara inspiration från de två sistnämnda, utan även några inköp!
Fägring
Juli är rosornas och lavendelns tid. Jag har ambivalenta känslor för mina rosor. De får lätt sjukdomar och ohyra, de har illasinnade taggar och de skräpar väldigt efter blomningen. Inte desto mindre – när de blommar kan jag inte annat än kapitulera! I år har de blommat länge och rikligt. Och lavendeln – Ja, den var så risig i våras att jag allvarligt övervägde att gräva upp de gamla plantorna och sätta nya. Det blev inte gjort, och nu blommar den överdådigt som med Provence-ambitioner.
Jag är inte heller speciellt förtjust i färgen rosa, spetsar, volanger och rysch-pysch. Ändå har min trädgård många fina rosa blommor, och när den extravaganta, pråliga och pastellfärgade gladiolusen ’Sotsji’ säger ”Titta på mig!”, ja, då tittar jag naturligtvis! Knölarna inköptes på Schiphols flygplats våren 2019, tillsammans med den mer diskreta mörkröda ’Espresso’.
Odling
Det har varit en sval och regnig julimånad, men 2020 ser så här långt ut att bli ett ganska bra odlingsår – utom möjligtvis för värmeälskande och frilandsväxande växter som majs och zucchini. Zucchiniplantorna som jag satt på kolonilotten tynar bort, och ser ut att tigga om att jag ska visa barmhärtighet och avsluta deras lidande. De som bor i välgödslad låda i skyddat läge hemmavid mår betydligt bättre, och ärligt talat, två producerande zucchiniplantor räcker för mitt behov! Kål och sallat däremot gillar regn och kyla, och växer frodigt.
Perennsådderna då? De flesta, men inte alla har grott. Sedan tar de olika fart; några står och stampar, några har redan planterats om i flera krukor (Oops, trettio polemoniumplantor!) och några få har fått komma ut i en rabatt.
Skörd
Härliga tid, att få gå ut i växthus eller grönsaksland och plocka in maten, eller hämta en egen grönsakshink från lotten, med gott och blandat. Och de första veckorna i juli var det jordgubbstid!
Istället för inköpslista skriver jag en tillgångslista, för att komma ihåg vad jag kan använda i matlagningen: 30/7 Potatis, zucchini, grönkål, sallat, mangold, kålrabbi, lök, fänkål, ärtor, morot, rödbeta, gurka, paprika, tomat, hallon, vinbär och krusbär.
Husmoderns Trädgårdsbok
Det är dags för ett nytt antikvariskt nedslag: Husmoderns Trädgårdsbok från 1934, skriven av Margareta Moberg. Hon sa sig vilja skriva en ”Trädgårdens modejournal” med uppslag till trädgårdsmodeller, med förbehållet att inga trädgårdar ska göras om efter modet, utan efter var och ens smak och egna tycke. I boken finns många tips som fortfarande är relevanta, och den är skriven med humor!
”Människor vilja helst ha det mest svåråtkomliga. Inte minst när det gäller trädgårdar och trädgårdsväxter! Han som bor på en bergknalle, där ljung och magert darrgräs växa, han brukar för sin trädgård mest önska en rosengård. Han kör upp jord i skottkärra, han bär jord i korgar, han tigger jord, han knycker jord. (…)
Den som bor nere i slättlandets feta lera, där rosor skulle mått som pärlor i gull, han planterar måhända rosor han med, men det hans hjärta egentligen längtar efter, det är ju, låt oss vara ense om det, det är ju ett stenparti! Han köper sten, han tigger sten, han knycker sten. (…) Om man tar i betraktande att han bor på platta lerjorden, så måste man anse hans stenparti ganska unikt – som bergsformation betraktat. Den påminner om en sockertopp, om en sådan där piggsvinstårta med mandlar instuckna.”
Lämna en kommentar