Jag har drömt om att besöka Cusco i Peru under många år, som utgångspunkt för ett besök vid Machu Picchu såklart men även för staden i sig. Den rödbruna katedralen som dominerar stadssiluetten och det stora torget har varit bilden jag sett framför mig. Vilken känsla att se det i verkligheten, vackrare och mäktigare än jag någonsin kunnat drömma om! Efter några kortare promenader på egen hand bestämmer jag mig för att gå en ”Free Walking Tour”, och vi blir en grupp på åtta personer som hänger med guiden Elias på en 2,5 timmar lång och lärorik tur runt i staden.
Cusco ligger på cirka 3400 meter över havet, omringad av ännu högre berg i bergskedjan Anderna. Någon gång under tidigt 1200-tal grundade inkafolket en stad här som de kallade Qosqo: navel på deras språk quechua. Cusco var helt enkelt naveln i deras mäktiga rike, som när det var som störst sträckte sig från nuvarande Argentina till Colombia.
År 1533 intog spanjorerna staden, med Fransisco Pizarro i spetsen, och den ändrade skepnad. De gamla templen revs, och materialet återanvändes till att bygga upp staden i spansk kolonialstil. Torget, som var en central punkt även under inkariket under namnet Awkaypata, blev nu Plaza de Armas. Bygget av den mäktiga katedralen drog igång 1560, men blev inte klart förrän 94 år senare, och den något mindre Jesuitkyrkan byggdes 1571. På många ställen i staden ser man fortfarande grundfundamenten från inkatiden, minutiöst anpassade stenblock, som ett lager i historien.
Plaza de Armas är ett otroligt vackert torg; katedralen och kyrkan såklart, de gröna planteringarna och alla hus runt omkring med sina utsirade träbalkonger och skuggande arkader. Men det finns också en mörk historia. Elias berättar om Tupac Amaru II som gjorde uppror mot det spanska väldet, men avrättades här på torget år 1781. Han tvingades dessutom först bevittna hur hans fru, son och andra släktingar avrättades. Yngste sonen benådades, men fick leva resten av sitt liv i spansk fångenskap. Efter upproret totalförbjöds alla yttringar av inkafolkets kultur; språk, kläder, musik och tillställningar för att hedra deras förfäder.
Fontänen mitt på torget har också sin historia. När den levererades på 1800-talet pryddes den något överraskande av en nordamerikansk apache med pil och båge. Det är inte klarlagt om det var en felbeställning, eller om någon helt enkelt fick den till ett bra pris och tänkte ”wtf – indian som indian”. 1969 revs statyn ner av irriterade Cusco-bor, i skydd av mörkret. Fontänen var sedan statylös i 42 år, tills en guldförgylld staty av Pachacutiq, inkaledaren från 1400-talet, kom på plats.
När Elias berättat klart vid Plaza de Armas bär det av upp en bit i staden, uppför branta stentrappor. Vi går upp till kyrkan San Christobal, där vi har en vidunderlig utsikt över staden. Ruinerna av inkatemplet Sacsayhuamán ligger ännu något högre upp i backen. Utmed vägen passerar vi Calle Suecia: Sverigegatan, men det finns ingen anledning att sträcka på sig något extra. Gatan hette sedan gamla tider Calle Sucia; smutsiga gatan, men stadens ledning tyckte det var ett opassande namn och klämde in ett e…
Vi fortsätter genom den pittoreska stadsdelen San Blas, med smala gränder, små butiker och caféer. Här får vi hälsa på hos en man som förevisar traditionella instrument, och spelar lite för oss. Han berättar att de små banjorna en gång skapades för att lätt kunna gömmas under ponchon, eftersom musicerande var förbjudet för ursprungsbefolkningen. Ett annat instrument som gör intryck är åsnekäken, där tänderna fungerar som en slags kastanjetter. Under sista sträckan ner genom San Blas passerar vi ”Stenen med tolv vinklar”, ett utmärkt exempel på inkafolkets avancerade byggteknik. Jag ger högsta betyg till den intressanta rundturen!
Wild Free Walking Tours utgår från Plazoleta Espinar, mellan Plaza San Fransisco och Plaza de Armas. De har turer klockan 10.00, 12.30 och 15.00. Det är bara att dyka upp, och betala vad man vill. Elias förklarade frankt att om vi undrade så var 20 sol (ca 60 kr) lagom. Jag betalade 30 sol. Länk: Wild Free Walking Tours
Lämna en kommentar