Vilken varm och somrig augusti det varit! Ändå går det inte att komma ifrån att vändpunkten är nådd. Allt fler växter har blommat över, somliga gulnar och nätterna blir kyliga. Medan juli är någon slags platå, så går det snabbare utför mellan första och sista augusti.

Planer och projekt

Jag tror det var tv-programmet Trädgårdstider som gjorde mig bekant med begreppet för några år sedan: Stumpery. Kanske kan den svenska översättningen bli ett ”stubberi”, där man skapar en skogsliknande miljö genom att placera mossiga stubbar och stenar, och planterar ormbunkar och andra växter som vill ha det lite fuktigt och skuggigt.

Den vanliga utmaningen i min trädgård är utrymmet; här ryms inga jättestubbar men det får inte heller bli för plottrigt. Det fick bli en kompromiss: en rabatt med en mindre stock och en trampsten. Här planterade jag några ormbunkar, mindre barrträd och lite annat smått och gott, och jag blev nöjd! Som nyplantering är det alltid lite glest, men det brukar ordna sig med tiden. Men så kom sonen hem och berättade att han hade sett den ultimata stubben när han plockade svamp, och han är till och med beredd att gräva större land för att få plats med den. Så fortsättning följer… kanske!

Pärlbräken – Onoclea sensibilis

Ibland är det minsta det vackraste. Linnéa – Linnaea borealis

Inspiration

I augusti har jag besökt Tjolöholms slott med dess trädgård. Under ett Göteborgsbesök tog jag en rundtur i Trädgårdsföreningen, där jag inspirerades av Piet Oudolfs ”Persiska matta”, en prärieliknande, överdådigt blommande plantering. Jag var också i Botaniska trädgården; där finns alltid något nytt att beundra, och just nu blommade framförallt dahliorna i all sin prakt.

Vid min dagstur i Västergötland stannade jag till i Magnolia Café och Trädgård utanför Nossebro. De är specialiserade på framförallt dahlior, liljor och pelargoner. Ett bra ställe att titta på dahlior och anteckna vilka man själv önskar sig, och sedan kan man beställa i deras webbutik. Kraftiga pelargonsticklingar av ovanliga sorter fanns till salu för 30 kronor styck, och fikat i deras café var gott och billigt. Vad gäller visningsträdgården; tyvärr för mycket ogräs för mitt estetiska sinne, förmodligen på grund av underbemanning.

En ögonblicksbild i botaniska

Dahliaodling på Magnolia Café och Trädgård

Fägring

Augustis frodiga och färgstarka divor är dahliorna, solhattarna, solrosorna och andra annueller. Tonerna går mycket i aprikos-gult-orange, för att jag gillar det och för att det känns rätt mot hösten med en mustig färgskala. Av utrymmesskäl hamnade några dahliaknölar på lotten, där de fungerar som snittblomsodling, inte dumt alls! Spännande fakta om dahlior är att de har åtta kromosomer istället för två som är det vanliga bland växter, och detta har gjort att de har kunnat korsats fram i oräkneliga färger och varianter. Och ursprungligen odlade aztekerna dahliaknölarna för att äta dem, men jag har aldrig prövat!

Dahlia ’Labyrinth’

Dahlia ’Daisy Duke’

Dahlia ’Brown sugar’

Solros ’Italian White’ tillsammans med en remonterande ros. På ingressbilden solrosen ’Copper Queen’

En solhatt vars sortnamn kommit på vift

Ettåringen Gullskära ’Sunny Red’

Nickpimpinell -Sanguisorba hakusanensis ’lilac squirrel’

Odling

Ända sedan jag fick mitt första egna grönsaksland i början av 80-talet har jag testat olika grönsaker. Såpass att jag känner mig lite tråkig och blasé vid det här laget. Djungelgurka (eller mus-melon) ser rolig ut, men smakar inget alls. Gula tomater har mindre syra än röda, rödbeta är mycket godare än gulbeta, orange morötter slår lila med hästlängder. Lila bönor blir ändå gröna vid kokning, polkabetans roliga ränder syns bäst som råkost. Det finns helt enkelt en anledning till att vanliga grönsaker är vanligast: de är godast!

Med detta sagt så gör jag ändå några försök att förnya mig då och då. Kikärtor och sojabönor fick två år på sig, men lagom till rekordvärmen 2018 hade jag gett upp. Förra året odlade jag vitsenap, och producerade faktiskt en stor burk frö och en burk julsenap. Kul och lättodlat, men mycket jobb med att tröska. Årets försök är QUINOA: röd, vit och svart. Plantorna står i en odlingslåda, som gigantiska svinmållor (som de är släkt med). Om det blir någon skörd av frö återstår att se!

Palmkål, grönkål och quinoan i bakgrunden

Oops, var tog det där böntornet vägen? Georgiska bönor: mer blad än bönor men några ska det nog bli!

Chili: Blue Christmas och Purple Tiger

Chili: Bulgarian carrot

Skörd

Skörden i augusti är en stor källa till glädje, men ibland lite av ett stressmoment. ”Skörda idag – imorgon kan det vara för sent!” Några dagar för länge och vaxbönorna blir träiga, zucchinin groteskt stor och vinbären faller till marken. Alltså gäller det att ligga i och jobba hårt. Det ska ju inte bara skördas, det ska tas om hand också: torkas, syltas, saftas, läggas in och frysas in. Sedan har vi skogens skörd: svamp, blåbär och lingon.

Mina bästa rätter för att använda det plötsliga överflödet av tomater, zucchini, aubergine och paprika (googla för recepten):
Tomater: Ugnsrostad tomatsås – så smidigt och gott!
Zucchini: Parmesanpanerad zucchini – krispig och smakrik
Aubergine: Parmigiana -matig vegorätt
Allihopa på en gång: Ratatouille – går bra att frysa

En måltid av augustis finaste skörd: två av mina fyra fikon