Låt mig bjuda på några restaurangtips i Rotterdam! Under mina två och en halv dagar där i juni hann jag med en hel del gott. Första halvdagen blev det ett spontanbesök på en restaurangkedja: Loetje som inte var illa alls, men de två påföljande dagarna valde jag utifrån Guide Michelins kategori Bib Gourmand: good quality, good value cooking.

Umami by Han

MICHELIN Guide’s Point Of View:
The trendy, modern interior with bright colours immediately catches the eye, but the trump card of this restaurant is its rock solid concept… a range of Asian dishes with a French twist from which you can choose your heart’s desire. A wonderful journey of discovery at amazing prices!

Umami by Han är en kedja som förutom i Rotterdam finns i Beijing, Amsterdam, Den Haag, Eindhoven och Maastricht. Jag chansade och gick dit strax efter kvällspassets öppning på söndagen klockan 16.30, och det var inga problem att få bord på uteserveringen. Jag valde deras Social Dining Menu för cirka 35 euro, och fick in ett beställningsformulär där jag skulle välja ut två rätter inom vardera av de tre grupperna. Ett svårare test än högskoleprovet, jag ville ju testa allt! Det var raka vägen till sjunde himlen efter första tuggan, och det här är vad jag åt – hämtat från menyn:

  • Tuna Tartare: Tuna • Soya mustard sauce • Wasabi mayonnaise • Soya vinaigrette
  • Tempeh Egg: Tempeh • Marinated egg • Quinoa • Yoghurt basil cream
  • Orange Duck: Crunchy duck breast • Orange sauce • Carrot purée • Papaya
  • Veggie Gyoza: Gyoza • Parsnip purée • Kimchi sauce • Cherry tomato • Sesame sauce
  • Lamb Rendang: Stewed lamb fillet • Kidney bean • Coconut and cashew nut crumbles • Rendang sauce
  • Sichuan Seabass: Seabass • Mildly spicy Sichuan sauce • French beans • Sesame

Adress Binnenrotte 140, femhundra meter från Markethal. Länk: Umami by Han

Det svåra valet

Vineum

MICHELIN Guide’s Point Of View:
The wine list is the heart and soul of this warm, aptly named restaurant with an intimate urban garden to the rear. Owner David van Steenderen is a top sommelier who is constantly discovering new wines, while the same quality is mirrored in the cuisine, which features attractively presented dishes full of flavour. Classic cuisine, original ideas and real expertise act as the perfect complement to the fine wines.

Det här stället låg ganska nära mitt vandrarhem, och jag passade på att gå in och boka bord till måndag lunch redan på lördagen (stängt söndagar). Det är tydligt att de är stolta över den vinlista restaurangens namn är inspirerat av; fram på bordet kom en ”coffee table book” modell större, med viner sida upp och sida ner. Jag erkände mig djupt imponerad men bad om hjälp att välja, och det gjorde de med den äran: perfekta kombinationer med vin och mat.

Jag gillar att mat, vin och service var av högsta klass, men att stället ändå kändes väldigt avslappnat. Vädret var fint och jag satt på den lilla innergården med allt som allt kanske fem bord. Trerättersmeny med amuse bouche och gourmandises: 40 €, ett glas cava 6 € och två glas vin 17,8 €. Ett försök till översättning av min meny:

  • Råbiff med skummande époisses (ost), grönkål och dressing med rökt vild vitlök
  • Grillad och hängmörad filé med olivpulver, blomkåls- och comtékräm, pärlgryn, salvia och skysås med karamelliserad lök.
  • Jordgubbar med sockerkaka, vanilj, champagne- och jordgubbssorbet

Adress: Eendrachtsweeg 23, Länk: Vineum

Vinlistan med stort V!

Dudok

Dudok är ett brasserie som har öppet mellan klockan 09.00 och 23.00. Jag åt frukost här, men de serverar allt från frukostmat (fram till klockan 17.00!) till fika och enklare rätter.  Lokalen är extremt funkissnygg och namnet kommer från dess arkitekt Willem Marinus Dudok, som ritade kontorslokaler och byggnader efter andra världskrigets förödelse. Ställets specialitet är äppelkakan så en sådan var jag ju tvungen att ta, men det kändes lite för onyttigt att äta endast äppelkaka till frukost så jag kompletterade med en yoghurt. In kom en riktigt stor kakbit med en ännu större klick vispad grädde vid sidan, och en rejäl bytta yoghurt med flytande honung, müsli och fruktsallad. Jag stod mig länge på den frukosten!
Dudok har en filial i Het Park i Rotterdam, och även i Arnhem och Haag.

Adress Meent 88, länk: Dudok

Gottefrukost

Annat gott:

Frukost på Bagels & Beans

…och fika på Kinderdijk: kaffe och fluffiga minipannkakor