Bergensbanan heter den vackra tåglinjen mellan Oslo och Bergen. Tyvärr, hur vacker den är ser jag inte mycket av eftersom jag reser från Oslo klockan 23.25, sover hopkrupen på ett dubbelsäte, och anländer klockan 6.49 till ett Bergen som ännu inte ljusnat. Stationsfiket öppnar klockan 7.00 och jag tar en lång frukostsittning med kaffe och påtår, rågfralla och juice.

Vid åttatiden börjar det ljusna och jag går ut, redo att göra Bergen på fjorton timmar. Att åka till Bergen i november kan väl ses som en slags norsk roulett: en stad där det regnar i snitt 270 dagar om året, och där ett elva år gammalt rekord slogs tidigare i höstas, då det föll 1399 mm regn under tre månader. Under de premisserna får man vara nöjd med gråmulet uppehållsväder! Vart jag går ser jag vackra trähus, en del klättrande upp på de branta bergssluttningarna.

Bryggen

Bryggen är själva sinnebilden av Bergen; husen med de vackra gavlarna i en dov färgskala. Kvarteret har anor från medeltid och hansatid, och de äldsta existerande husen idag är från 1702. Bryggen har genom åren hotats av bränder, explosioner och rivningshot, och nu är de med på Unescos världsarvslista och stoltserar som en av Norges främsta turistattraktioner. Så fina och mysiga kvarter att vandra i, och bakom frontgavlarna vindlar sig smala gränder och loftgångar som ger känslan av att göra en tidsresa.

Fløibanen

Varje turist med självaktning måste ta den branta linbanan upp på Fløyen, ett av de berg som omger Bergen, 320 meter över havet. Banan har firat hundraårsjubileum i år, men vagnarna har högst några år på nacken tack och lov! Uppe på berget finns ett rekreationsområde för både barn och vuxna, strövstigar, restaurang och picknick-platser. Utsikten för dagen är lite disig, men vacker ändå.

Fiskmarknaden

På södra sidan av hamnviken ligger fiskmarknaden, i markplanet på en modern byggnad med turistbyrån ovanpå. Förutom försäljning av alla sorters fisk och skaldjur så kan man även beställa dem tillagade på ett antal olika restauranger. Jag äter lunch på Fish Me: en fisk- och skaldjurssallad i friterad läfsa, där mängden skaldjur och rökt fisk vida överstiger antalet salladsblad. Strax utanför fiskmarknaden pågår Bondens marknad, med massor av lokalproducerade livsmedel.

KODE konstmuseer

Kulturtime! KODE 1, 2, 3 och 4 samt Bergen Konsthall är fem stora byggnader som alla ligger runt dammen Lille Lungegårdsvannet i centrala Bergen, och som har gemensamt inträde.  KODE (står troligen för Kunst Og Design?) ansvarar även för tre norska kompositörshem i närområdet. Det blir en riktig maratontur, in och ut ur husen med värkande fötter och många intryck; allt från blänkande silverskatter och pompös nationalromantik till färgrik modernism och en högst obegriplig installation med topplock och motorblock på pall.

Akvariet i Bergen

Turen går vidare ut till Nordnes, en stadsdel på udden söder om gamla hamninloppet, där det också finns en del vackra trähuskvarter runt smala gränder. Längst ut på udden ligger Bergens akvarium, och jag går in och tar en titt, mycket därför att inträdet är gratis under lågsäsong om man har ett Bergenkort, och det har jag. Bergenkortet kostar 260 NOK och har även gett mig gratis inträde till konstmuseerna och gratis biljett på Fløibanen. Akvariet är intressant och pedagogiskt, med olika havsmiljöer och en deprimerande men tänkvärd utställning om plast i havet.

På hemvägen har mörkret fallit igen, och ljusen glimmar uppe på bergssidorna kring staden. Jag äter ugnsbakad torsk på en annan av fiskmarknadens restauranger: Fjellskål. På väg därifrån stannar jag till i en folksamling på torget – en rundnätt dam håller tal från en scen och jag känner igen henne från Skavlan: Norges statsminister Erna Solberg. Hade det varit Jens Stoltenberg hade jag blivit galet starstruck, men nu går jag strax vidare till vandrarhemmet för att ta en dusch.

Marken Gjestehus

Marken Gjestehus har ett mycket centralt läge, kanske femhundra meter från hamnområdet och två-trehundra meter från tågstationen. Rent och snyggt, med både sovsalar, dubbelrum och enkelrum. Ett pris på 300 kronor för en säng i fyrbäddsrum tycker jag är som hittat, med tanke på det norska prisläget. Efter nattens tågresa och den hårda dagen som turist dröjer det inte länge innan jag somnar som en stock, och sover gott till dess äventyret fortsätter morgonen därpå!