Ordet djurpark har inte haft den bästa klang i mina öron, och det finns en sorglig bismak i att se vilda djur i hägn. Ändå, tiderna har förändrats. Från att ha varit en del av problemet så arbetar seriösa djurparker idag för att vara en del av lösningen. Djuren har stora ytor, och avelsarbete för bevarandet av hotade arter pågår.

Nordens Ark i Bohuslän är en sådan djurpark, som arbetat för bevarande av utrotningshotade arter i över trettio år. Här finns inga lejon, giraffer eller zebror, men väl snöleopard, pallaskatt, Przewalskis vildhäst, röd panda och amurtiger (tidigare sibirisk tiger) och andra ovanliga arter. Det finns också spännande amfibier som till exempel tomatgroda, vietnamesisk mossgroda, lemurlövgroda och grönfläckig padda, samt olika hotade fåglar och insekter. En del arter kan födas upp och sättas tillbaka i det vilda, i olika bevarandeprojekt. På deras hemsida släpptes i veckan Breaking news: ”Världsunik nyhet – den hotade alpbocken har kläckts och parar sig för fullt”. Det rör sig om fyra gråsvarta skalbaggar som jobbar för att bli fler, och visst är det en viktigare nyhet än både kändisrelationer och regeringskriser?

Röd panda från Nepal

Przewalskis vildhäst från Mongoliet

Pallaskatten spanar

Chans att lära sig mer om pallaskatten

Vi gick runt hela parken, en tur på nästan fem kilometer. Eftersom djuren har stora ytor att röra sig på, så blir det lite av en skattjakt att få syn på dem. Kattdjur är kattdjur, vare sig de är små eller stora, och de vilar sig i form. En skapligt varm försommardag sprallar de inte runt och gör konster, utan ligger och slappar på lämplig plats. Glada blev vi när vi skymtade en snöleopard i sin koja, och i nästa hägn en persisk leopard på en klippa. Utmed vägen fanns informativa skyltar om djurens ursprung, levnadsvanor och deras bevarandestatus i världen. Ja, det finns en stor sorg i detta, att de vilda djuren trängs undan av människan, men det är otroligt nyttigt att få ökad kunskap.

Persisk leopard

Asiatisk vildhund

Japansk trana

Amurtigern lapar vatten

I lantgården har de samlat de svenska lantraserna, som också är i behov av skyddsåtgärder och avelsprogram. Vänekon, rödkulla, orusthöna, jämtget, mellerudskanin och flera andra; raser med många goda egenskaper som konkurrerats ut av mer högproducerande djur. Här finns också en hage med små Homo sapiens i färgglada kläder; det ligger nämligen en förskola här för barn mellan ett och fem år.
Vi avslutade vårt besök med en lunch i restaurangen, och den var av högsta klass!

När vi var där 2021 var besök tvugna att förbokas. Praktisk info och mycket annat intressant finns att läsa på deras hemsida: Nordens Ark

Kor av lantras

Linderödssvin

Orusthöna