Graz ligger vid floden Mur, cirka tjugo mil sydväst om Wien, och är med sina drygt 320 000 invånare Österrikes näst största stad. Här föll det sig så att det startade en Tryffelfestival just den dag jag planerat att stanna till. Ibland har man tur! Jag reste med tåget från Bratislava tidigt på morgonen, bytte i Wien och var framme i Graz klockan 12.33, checkade in på vandrarhemmet a&o, gick till Gamla stan – och sedan var det fullt fokus på tryffel.
Internationella tryffelmarknaden
Den lilla marknaden höll till på ett litet torg innanför varuhuset Kastner & Öhler i Gamla stan. Här fanns bara runt tio marknadsstånd – men vilka marknadsstånd! Här fanns tryffel av olika typer och storlekar, massor av paté, ost och korv med tryffelsmak, vin som passade extra bra ihop med tryffel och några andra delikatesser som smugit sig in; som trinda hasselnötter från Piemonte och nötcrème av desamma. Jag köpte en påse med blandade delikatesser, och under min fortsatta tågresa stod en air av tryffeldoft runt mitt bagage! Eftersom det var hög tid för lunch slog jag till på en tryffel-hotdog. Briochebröd, korv, majonnäs och rikligt med riven tryffel ovanpå. Smack, smack!
Tryffelvandring
Efter besöket på marknaden tog jag busslinje nr 1 till Waldschule Graz, i stadens utkant. Här hade jag bokat en tryffelvandring, annonserad på Tryffelfestivalens hemsida. ”Skogsskolan” var en mysig alphytta som fungerade som något mellan Mulleskola och Friluftsfrämjandet, med evenemang och kursverksamhet för barn och vuxna om skogens växter och djur. Här väntade vår guide Gabi, som var biolog, med sina två hundar av rasen Lagotto romagnolo. Den ena hunden fick stanna i bilen, medan tiken Camo fick gå med på tryffeljakt.
Det gjorde hon med stort engagemang; Camo sprang kors och tvärs i lövskogen, med nosen i backen, medan Gabi och vår grupp på närmare tjugo personer hastade efter. När Camo stannade och började krafsa fick Gabi skynda fram med sin spade och gräva upp den åtråvärda och dyrbara knölen, och efter en dryg timme hade vi samlat på oss minst sex tryfflar. Det var bara en sak som överträffade tryfflar när det gällde att fånga Camos intresse: en rejäl hög med fuktiga löv. Lövbad deluxe.
Under vandringen berättade Gabi olika fakta om tryffeln. Ingen hade trott på hennes teori från början, att det fanns tryffel runt Graz. Hon tränade själv upp sin första tryffelhund, som examinerades på ett test i Italien. Under en kartläggning hittades flera tryffelställen i trakten av Graz, och det finns nio olika typer av tryffel här; bland annat delikatesserna hösttryffel; (Tuber uncinatum), sommartryffel (Tuber aestivum) och vintertryffel (Tuber melanosporum). Det finns också andra arter av tryfflar som är oätliga, men de visar ändå på en eftersträvad biologisk mångfald. Jag lärde mig att man kan drabbas av samma bakslag som när man plockar till exempel Karljohanssvamp: maskangrepp. En av tryfflarna var invaderad av några vita maskar, och vi hittade också några röda tryffelbaggar (oklart för mig om mask och baggar hade släktskap). Efter tryffelvandringen fick vi färsk pasta med några av ”våra” tryfflar rivna över. Vilken spännande och lärorik upplevelse!
Kostnad för tryffelvandringen inkl. pastamåltid: 35 euro
Staden Graz
Graz var verkligen en trevlig stad, som jag hoppas att kunna besöka igen någon gång. Prydligt, välskött, med vackra hus och vacker omgivning. De kallar sig ”Genuss-Hauptstadt”, alltså njutningshuvudstaden vad gäller god mat och vin, och det säger man ju inte nej till. Tryffelfestivalen verkar vara ett årligt återkommande evenemang, i slutet av oktober.
Jag fick faktiskt uppleva en annan säsongsbunden specialitet under mitt korta besök: Sturm. Med tryffel-hotdog och tryffelpasta i magen kände jag mig mätt och nöjd, men tänkte att jag skulle avrunda dagen med ett glas vin på en uteservering. Några ungdomar drack något som såg ut som Aperol Spritz, Ja, inte så konstigt. Men två äldre herrar vid ett annat bord drack också – Aperol Spritz!? När servitören kom frågade jag vad herrarna drack, och han berättade om Sturm: en jäst druvjuice, ett slags ”rå-vin”, som endast serveras under september – oktober. Sturm är tydligen namnskyddat i EU, den ska innehålla österrikiska druvor, rena råvaror och en alkoholhalt på cirka 4% vid försäljning. Så gott att jag drack två glas!
Så mycket du hann med (med bra planering) på din resa. Vilka mysiga städer. De här var vita fläckar på vår karta. Kan Sturm vara något likt Federweisser, som dricks vid tiden för vinskörd i byarna längs Mosel. Det är färskpressad druvjuice som får jäsa, riktigt gott!
Det var verkligen en resa fylld av intryck, härligt! Ja, Sturm och Federweisser ser ut vara samma sak, produkten verkar finnas i alla vinproducerande länder, under olika namn – enligt en googling 🙂