Mars 2020, en av de mest turbulenta månader jag upplevt, trots att mitt eget liv varit ovanligt händelselöst. Första veckan i mars var läget fortfarande ganska lugnt, sedan slog pandemin med karantän och isolering igenom med full kraft. Men i trädgården kommer våren, som om inget hade hänt.
Inspiration
Trädgårdsmässa
Sjätte till åttonde mars var det Trädgårdsmässa på Elmia i Jönköping, samtidigt med Bomässa och Dryck- och Delimässa. Redan då surrade det kring coronaviruset, och veckan därpå kom besked om att mässan Nordiska Trädgårdar i Stockholm var inställd. Men… jag var på Elmia på fredagen, jag trängdes inte och ingen blev smittad där vad jag vet. Jag hade siktet inställt på utställaren Blomqvists Plantskola från Finland. Blomqvists plantskola ligger i höjd med Umeå, och de har bland annat specialiserat sig på härdiga fruktträd, bärbuskar och rosor, ofta med ursprung från Alaska, Kanada eller Ryssland. För två år sedan köpte jag två buskkörsbär: Chokladkörsbär: Prunus cerasus ’Chokoladnaja’ och en ’Carmine Jewel’. Detta år var jag ute efter Blåbärstry (eller Honungsbär som det också kallas). En kanadensisk ’Aurora’ och en rysk ’Vostorg’ blev det, båda klarar zon VII och de måste vara minst två för att pollinera varandra. Jag lyfte också lite i ett persikoträd; ’Riga’, men kände att det var för tungt att ta med på bussen!
Fägring
Några tuffa blommor har vågat sig fram i trädgården på vinst och förlust, med strålande sol på dagen och frost på nätterna. Och värre risker än så, jag har haft rådjursbesök och de har betat av några stånd med krokus. Dagen efter var jag ute och sprutade allt de gillar med Trico Garden (miljövänligt: fårtalg på flaska). Krokusarna på ingressbilden hann förevigas på foto innan de blev delikatessmat, och återkommer nu först nästa år.
Odling
Krukväxter
Mina trädgårdar är egentligen tre till antalet: en parhusträdgård på cirka 500 kvadratmeter, en kolonilott på 150 kvadratmeter, och så min inomhusträdgård: alla krukväxterna i fönstren! Senast jag räknade hade jag 107 krukväxter av 80 olika sorter. Ungefär tjugo av dem flyttar ut när vädret tillåter, till mitt inglasade uterum. Första flyttlasset gick i denna helgen: olivträdet och agaveplantorna, och både jag och växterna drog en lättnadens suck. Det är trångt i fönstren, och det är tufft att vara medelhavsväxt i ett uppvärmt hus med begränsat dagsljus.
Även om krukväxter kommit till och gått hädan under årens lopp, så är jag verkligen inte för slit-och-släng. Jag har en relation till mina växter; vi lever ihop, jag pysslar om dem och har minnen kopplade till de flesta. Några av dem har jag haft i upp emot fyrtio år, sådana som jag fick av tanter och farbröder när jag arbetade i hemtjänsten i början av 80-talet. Andra har tillkommit på senare år.
Grönsaker
För grönsaksodlingarna gäller att chili, paprika och aubergine har flyttat ut i ett fönster, och tomaterna har tagit andraskiftet i neonatalavdelningen.
Skörd
När våren kommer är det dags att städa ut de sista rotfrukterna ur förrådet. Två kilo potatis, ett kilo palsternackor av mindre modell och några kålrötter är det som finns kvar vid mars månads utgång. De har nu fått flytta in i kylskåpet för tillagning inom kort. Även i löklådan börjar det bli utplockat. Rödlök, schalottenlök, några vitlökar, två gourmetlökar av sorten ’Keravel’, några silverlökar och två potatislökar som jag ska använda som utsäde. Vanlig gul lök tog nyss slut, av två anledningar: det är de man använder mest och skörden blev något sämre än vanligt förra året.
Ett år med min trädgård – Karel Čapek
Vad vill trädgårdsmästaren uträtta i mars månad? Karel konstaterar:
Hans lidelsefulla, våldsamma begär, det förstås av sig själv, är att ta bort riset och avtäcka blommorna, att gräva, gödsla, planera, hacka, vända jorden, luckra upp den, skovla, jämna, vattna, dela stånd, göra sticklingar, beskära, sätta, sätta om, binda upp, bestänka, tillsätta gödningsämnen, rensa, komplettera, så, gallra, klippa, jaga bort trastar och sparvar, lukta på jorden, gräva upp skott med fingret, jubla över blommande snödroppar, torka svetten ur panna, sträcka på ryggen, äta som en varg och dricka som en svamp, gå till sängs med spaden och stiga upp med lärkan (…) och överhuvudtaget leva livet helt, fullt, vårligt på trädgårdsmästarvis.
I verkligheten blåser nordanvinden och tjälen har inte gått ur jorden helt. Tålamod!
Lämna en kommentar