En septemberdag i Visby. Med stadens behändiga storlek så hann jag ändå med att se en del.

Stadskärnan och ringmuren

Visby är ju numera större än det som ryms inom ringmuren, och jag såg lite av ytterområdena främst från bilen. Men – ringmuren har verkligen paketerat stadens gamla delar på ett för turisten praktiskt och hanterligt sätt. Området innanför murarna är som ett enda stort friluftsmuseum, i högsta grad levande! Ungefär en och en halv kilometer långt och femhundra meter brett, fyllt av vackra medeltida hus, vindlande stenlagda gränder, restauranger, krogar och butiker, högresta ruiner och små lummiga grönområden.

Jag gick runt och njöt av de ålderdomliga och välbehållna byggnaderna; stenhus med hansatidens trappgavlar, korsvirkeshus, tjärade trähus och små pastellfärgade stugor. Allra mest gillade jag de små, mysiga husen som växt ihop med ringmuren.

Brunnsporten – mot öster

Kruttornet- byggt på 1100-talet, före muren.

Utmed Strandgatan i Visby

Visbys gamla apotek, från 1200-tal. Nu hyreshus, coolt!

Sankt Lars kyrkoruin

Utanför St Lars

Tjärkokeriet: fanns före muren och byggdes in i den.

Det vita huset är Visbys minsta: 14 kvadratmeter. Såldes 2014 för två miljoner!

Hängmatta i ringmur

Hus av den tjärade typen.

Sankta Maria Domkyrka

Utöver alla pampiga kyrkoruiner i Visby så finns det även en imponerande domkyrka som fortfarande är intakt. Sankta Maria Domkyrka byggdes av och för tyska köpmän på 1100- och 1200-talet, och den har också varit drabbad av visst förfall genom åren men är nu renoverad. Jag tyckte mycket om de vackra glasfönstren i kyrkan, och lite efterforskningar visade att de är gjorda så sent som på 1980-talet, av konstnären Pär Andersson.

Fornsalen på Gotlands Museum

Fornsalen hyser de kulturhistoriska samlingarna på Gotlands museum. Här kan man följa Gotlands historia i princip från dess geologiska födelse och fram till medeltiden, som var Visbys storhetstid när det gäller rikedomar och strategisk betydelse. ”Valdemar Atterdag brandskattar Visby” är en klassisk målning som fanns med i min barndoms historieböcker, men nutida forskning visar att det är tveksamt om det skedde någon regelrätt brandskattning. Slaget vid danskarnas invasion 1361 är dock väl dokumenterat och belagt, inte minst från de massgravar man funnit utanför ringmuren. Ett mycket intressant och pedagogiskt uppbyggt museum.

Gotländsk bildsten från 400-600-talet

DBW:s Botaniska trädgård

Sällskapet De Badande Wännernas trädgård anlades 1855 och är idag en utsökt vacker park innanför ringmuren.  I det milda klimatet trivs flera arter av träd som man inte ser så ofta i resten av Sverige. En riktig höjdpunkt på min rundvandring!

Hybridplatan

Södra Hällarna

Jag hann med en kortare ”riktig” vandring också, i naturreservatet Södra Hällarna, precis söder om Visby. På höjden utmed havet går Klintstigen, en runda på några kilometer. Med kalkberggrunden, klintarna och tidigare ”hävd” av militärfordon, då området fungerat som militärt skjutfält under cirka hundra år, så har det skapats en speciell miljö. Här ska finnas fler än 130 rödlistade arter av djur och växter. Fint, och lite pirrigt att kika ut över branterna som helt saknar skyddsräcken.