Det fanns en tid… fram till anno 2005… då jag fotograferade med analog kamera. Ibland tog filmrullen slut och jag fick jaga ny. En gång fotade jag i flera dagar på semestern, innan jag upptäckte att det inte fanns någon rulle i kameran. Ibland dröjde det ett halvår innan rullen var slut och jag kunde skicka in den för framkallning. Sedan kom en spänd väntan på leverans, innan jag kunde slita upp kuvertet och se resultatet. Somliga foton gallrades bort direkt och andra sattes i album.

Ja, ni är många som minns. Det fanns kanske fördelar med analogt, men nog har det blivit både lättare och roligare att fota. Våren 2005, strax innan det bar iväg till New York, fick jag min första digitalkamera: en Sony Cybershot. Om man ser till antalet foton från den resan så var jag fortfarande kvar i analog-tänket; cirka sextio foton från en långweekend som nu för tiden lätt resulterar i trehundra. På de nitton första fotona hade jag dessutom fått in en inställning som tog bildserier istället för en bild. Jag upptäckte detta efter en halv dag och lyckades få bort inställningen, och såg aldrig till den igen. Nu kan jag le åt bilderna och tycka att de blev lite oavsiktligt konstnärliga, men vid det tillfället var jag grymt sur över att alla mina bilder på Frihetsgudinnan blev sextonfaldiga!

New York då? Jag gillade verkligen den staden! Jag var så fascinerad över att den fanns i verkligheten, precis som jag hade sett den på film, och att det kunde finnas så otroligt mycket folk utan att trängsel och irritation uppstod. Jag fick nackspärr efter att ha spanat på skyskrapor, och ömma fötter efter att ha gått nästan hela Manhattan runt. Förutom båtturen runt Manhattan, där de knepiga fotona togs, så såg jag China Town, Tribeca, Greenwich Village, Time Square, Ground Zero, Central Park, Museum of Modern Art, Guggenheim Museum och New York från ovan i Empire State Building. Ja, vad man hinner och orkar med på två-tre dagar. Kameran fick kasseras efter fem år, efter att ha fått skräp på linsen, men efterföljdes av nya digitala kamrater!

Graffiti-van

Guggenheim-museet

Från Empire State Building

Stadssiluett med fototapetkänsla

Sexton frihetsgudinnor i en knäppning

April 2005