Smaken är ju som bekant delad, men personligen tycker jag inte att det är så coolt med designhotell med havsutsikt, nyrika hotellgäster och livréklädd personal. För mig betyder coolt avslappnat, att man kan vara sig själv och umgås med andra boende i en trivsam miljö. Abraham Hostel i Tel Aviv var allt det, och mycket mer! Vandrarhemmet är inrymt i ett fabriksliknande femvåningshus, visserligen en bra bit från havet, men bara några hundra meter från Rothschild Boulevard och med en stor takterrass. Den unga serviceinriktade personalen bar T-shirts med devisen ”Come as you are”, och här bodde både barnfamiljer och pensionärer, även om merparten var ungdomar.

Takterrassen

På vandrarhemmet fanns hela skalan från 12-bäddsrum till dubbelrum och familjerum, och jag bodde på ett 6-bäddsrum för kvinnor där jag kunde bekanta mig med trevliga rumskamrater från Polen, Tjeckien, USA och Australien. Vi delade på ett badrum med toalett, dusch och handfat utan några problem, och varje dag kom en städpatrull och svabbade både rum och korridorer. Oklanderligt rent! För den som behövde fanns det tvättmöjligheter också.

Sovsalen

I mitt rumspris på 250 kronor per natt ingick även frukost. Jag brukar inte ha så höga förhoppningar om vandrarhemsfrukostar, men blev så positivt överraskad; här fanns en stor buffé med massor av läckerheter. Låt vara att kaffeautomaten serverade minimala espressos… jag fick helt enkelt trycka på knappen fyra gånger! Frukosten serverades i en gigantisk industrilokal med köksavdelning, häftiga väggmålningar, myshörna och bar.

… och då hade jag ändå hoppat över nutella och pastasallad!

Veckoschema för partysugna

På kvällarna förvandlades matsalen till just det: en bar. Varje kväll pågick olika aktiviteter; fantasifulla som ”Drink and Draw” eller ”Pray and Play”, vid sidan om de mer klassiska Pub Crawl och Quiz. Jag prickade in ”Jam’braham”, och såg framför mig att jammandet skulle utföras av en ensam gitarrplinkande yngling. Fel, fel, fel! På scenen stod ett helt indierockband som var riktigt bra, och senare på kvällen kom det upp några andra som spelade fina gamla rock-covers. En helt gratis konsertkväll.

Waterman Project – israelisk indie

Och det är inte slut här. Abraham Hostel är kopplat till Abraham Tours, som erbjuder både stadsturer och längre turer till Jerusalem, Betlehem, Döda Havet… ja, ända till Petra i Jordanien. Själv prövade jag bara den guidade stadsturen i Tel Aviv, som jag var mycket nöjd med, men de av mina rumskamrater som tillbringade längre tid i landet hade prövat fler och hade bara gott att säga om dem. Abraham Tours hade en egen disk i foajén på vandrarhemmet, nära och enkelt. Vill man se sig om mer så har Abraham Hostel boenden i Jerusalem och Betlehem också, och de erbjöd rabatterat mängdpris och bussresa dit.

Ni fattar… jag är positiv! Det här var det bästa vandrarhem jag någonsin bott på, supercoolt!

Hemsidor: Abraham Hostel och Abraham Tours

I wish!

december 2017