Efter vårt lunchstopp i Vadstena går färden vidare norrut förbi Motala och runt Vätterns norra del innan vi vänder söderut igen, in i Tiveden.
Tivedens nationalpark
Tivedens nationalpark bildades 1983, och ligger över gränsen mellan Västra Götalands län och Örebro län. Nationalparken är drygt 20 kvadratkilometer stor och i området finns sammanlagt 3,4 mil markerade vandringsleder, alla ganska krävande i förhållande till sin längd.
Efter att ha checkat in på campingen någon kilometer utanför själva parken åker vi till huvudentrén. Det är redan sen eftermiddag, men väderprognosen lovar regn dagen därpå, så det är bäst att passa på. Jag har printat ut kartor över två vandringsleder, och vi väljer Stenkälleleden som bara är 2,2 kilometer lång men beräknas ta två timmar. Leden är markerad med mönstrade textilband runt träden, denna med gula knappar på banden.
Nej, det är ingen ”walk in the park”, det här. Stigen går över klippor, runt stenblock och över ett nätverk av blankpolerade tallrötter, och den avverkar ganska många höjdmeter uppåt och nedåt. Naturen är vacker, trolsk, storslagen och dramatisk, sån som man sällan får uppleva. Efter ett tag gör vi en avstickare från leden upp på Stenkälleklack, med milsvid utsikt över sjö och skog, och ännu ett tag senare kommer vi till Stenkällan, en offerkälla från hednisk tid bland gigantiska stenbumlingar. En bit efter Stenkällan vänder stigen tillbaka utefter sjön Stora Trehörningen. Varmt + sjö = bada! Styrkta av gårdagens kallbad går vi ner till sjökanten och riggar om för ett bad. Här är det lite skogssjögrumligt och betydligt varmare än i Vättern. Sista biten av leden går upp på höjderna ovanför sjön, innan vi kommer ner till parkeringen och parkens informationstavlor igen.
En riktigt trevlig tur, som tog lite mer än två timmar med bad inräknat. Jag vill absolut komma tillbaka till Tiveden och vandra mer. Denna gång blir det bara denna rundan, för morgonen därpå regnar det friskt, och vi kör hemåt efter frukost.
Länk: Tivedens nationalpark
Stenkällegården
Vår camping är ett riktigt fynd! Lugnt och fridfullt med ett naturskönt läge, med en välutrustad servicebutik och fräscha servicehus med toa, dusch och disk. Här campar familjer och friluftsturister från många olika länder; jag ser bilar från Tyskland, Belgien, Polen, Tjeckien och Danmark. Stenkällegården driver en slalombacke på vintrarna, och vi tältar minsann under en snökanon i vad jag förmodar är gröna backen, på en platå med väl tilltagna platser. På nedsidan av landsvägen finns ett område vid en liten sjö, men de platserna är redan upptagna.
Att campa med tält utan el kostar 220 kronor per natt, och dusch och varmvatten i disken betalas med polletter i form av gamla enkronor, som man köper i receptionen för just en krona.
Stenkällegården får fyra tält av fem i min campingrecension: ΔΔΔΔ
Länk: Stenkällegården
Lämna en kommentar