Zagreb är en trevlig stad, promenadvänlig och lätt att tycka om! Ändå ganska okänd för de flesta, eller hur? Före mitt besök visste jag i stort sett ingenting om staden och hade ingen som helst bild av hur det såg ut där. Jag gillade det jag såg. Välkommen med på en rundtur!

Donji grad – nedre staden

Mitt emot centralstationen tar kung Tomislav emot på sitt torg, den förste kungen i ett enat Kroatien på 900-talet. Härifrån breder nedre staden ut sig norrut, på plan mark tills den möter övre staden och de äldsta delarna av Zagreb. De flesta byggnaderna i Donji grad är uppförda under sent 1800-tal till tidigt 1900-tal, under en tid då Zagreb var en del av det habsburgska riket.  Pampiga byggnader, mestadels i klassicistisk stil med inslag av art nouveau, varvat med parker och gröna stråk.

Kung Tomislav

Konstpaviljongen

Nationalteatern

Botaniska trädgården, stängt för säsongen.

Trg Bana Jelačića

Ban Jelačićs torg delar nedre och övre staden åt. Det är något av ett hjärta i staden, med uteserveringar, liv och rörelse. Josip Jelačić som gett namn åt torget är en kroatisk nationalhjälte. Statyn av honom fick därmed vila i en källare under Titos tid, 1947-1990, men är nu på plats igen.

Ban Josip Jelačić

Uspinjača

Lite västerut ligger en annan avdelare mellan de båda stadsdelarna: bergbanan Uspinjača, byggd 1890 och världens kortaste bergbana, bara 66 meter lång. Biljetten kostar cirka sju kronor och köps av en biljettförsäljare, och resan är över på en minut. Men väl värt varenda krona!

Gornji grad – övre staden

Kaptol

Övre staden kan i sin tur delas in i två delar, det som under medeltiden var två separata och rivaliserande byar: Kaptol och Gradec. I Kaptol ligger den imponerande katedralen vars fulla namn är Jungfru Marie himmelsfärd och Sankt Stefans och Ladislavs katedral. De första delarna är från 1200-talet, men sitt nuvarande utseendet fick katedralen efter en jordbävning 1880. Även 2020 drabbades området av en mindre jordbävning, vilket gör att katedralen var stängd för besök för tillfället.

Katedralen i Zagreb

Kaptol

Lite graffiti i området

Dolac och Tkalča

Någonstans i brytpunkten mellan stadsdelarna ligger marknaden Dolac med en livlig handel varje morgon veckan runt. I dalgången ligger också Ulica Ivana Tkalčića eller ”Tkalča”, en gågata kantad av uteserveringar som fyller sin funktion även i december.

Dolac-marknaden

En dåtida torggumma och en nutida kund

Tkalča

Gradec

Så till den andra delen av den övre staden: Gradec. Här ligger den medeltida Sankt Markus kyrka, iögonfallande med sitt vackra tak och granne med Kroatiens parlament. Här finns också ett kluster av museer och Lotrščaktornet från 1200-talet som du mot en biljett för cirka 30 kronor får gå upp i för att se Zagreb från ovan. Västerut förbi tornet kommer du till Grič-tunneln, byggd som skyddsrum under andra världskriget. Numera används den för konstinstallationer, rave partyn eller helt enkelt som genväg tillbaka in till centrala Gornji grad!

Sankt Markuskyrkan under renovering

Lotrščaktornet

Vy från Lotrščaktornet mot katedralen

Grič-tunneln och installation: ”Polar Dream”